Średni czas przejazdu,wariancje, bad. zaleznosci dwoch cech

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
maciekmaciek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 maja 2013, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Średni czas przejazdu,wariancje, bad. zaleznosci dwoch cech

Post autor: maciekmaciek »

Witam, mam problem z prostym zadaniem i pytanie do dwóch innych.


otóż nie mogę ogarnąć jak obliczyć średnia prędkość w
drugiej trasie.

w pierwszej trasie liczę czas w jaki przejechane zostana poszczegolne odcinki.
i tak 200km w czasie 3,33h, 600 w czasie 7,5h, 200 w czasie 1,66h

więc prędkość średnia to \(\displaystyle{ \frac{1000km}{suma czasow}}\)= 80km/h

ZAD1. W pewnej firmie spedycyjnej otrzymano następujące informacje: długość trasy 1000 km, z czego 200 km można przejechać z prędkością 60km/h, 600 km z prędkością 80 km/h i 200 km z prędkością 120 km/h. Inna trasa o długości 800 km, może być przejechana wg. następującego schematu: 2 h z prędkością 60 km/h, 4 h z prędkością 80km/h i kolejne 2 h z prędkością 100 km/h. Oblicz średnie prędkości na tych trasach.

ZAD2.
Zbadano zróżnicowanie dochodów studentów zaocznych. Dla 100 kobiet otrzymano, przeciętny dochód 2,5 tys zł oraz wariancję 0,25 tys zł2, zaś dla 200 mężczyzn otrzymano średnią 2,8 tys zł i odchylenie standardowe 0,4 tys zł.
Określ zróżnicowanie dochodów dla wszystkich studentów, czy dochody wykazują większe zróżnicowanie wewnątrz grup czy między grupami?

do tego zadania mam pytanie, a mianowicie: jak odpowiedzieć jakie jest zróżnicowanie bo wszystko mam policzone?
wariancja wewnątrzgrupowa wynosi 0,19
wariancja między grupowa 0,02
wariancja dla kobiet 0,25
wariancja dla mężczyzn 0,16

jakie z tego mogę wyciągnąć wnioski?


i jeszcze pytanie, jak mam w zadaniu "Wyznacz kowariancję i określ kierunek zależności cech X i Y" to najpierw obliczam kowariancje, jeśli jest ona dodatnia to kierunek dodatni, jeśli ujemna to kierunek ujemny. czy coś jeszcze muszę do tego dodać?

z góry dzięki za odpowiedź
miodzio1988

Średni czas przejazdu,wariancje, bad. zaleznosci dwoch cech

Post autor: miodzio1988 »

Poczytaj o innych średnich niż arytmetyczna
maciekmaciek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 maja 2013, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Średni czas przejazdu,wariancje, bad. zaleznosci dwoch cech

Post autor: maciekmaciek »

zad 1 czy chodzi o średnią ważoną \(\displaystyle{ \overline{x}_{w} = \frac{2*60 + 4*80 + 2*100}{8} = 80km/h}\) tak?

a masz może jakiś pomysł do dwóch ostatnich zadań?
ODPOWIEDZ