Wyznaczanie liczebności próby. Jaki model?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
marcin10m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2013, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wyznaczanie liczebności próby. Jaki model?

Post autor: marcin10m »

Witam!
Jaki dokładnie model należy zastosować do zadania:
Wysokość stypendiów ma rozkład normalny. Ilu studentów należy wylosować niezależnie do próby, aby
przy współczynniku ufności 0,98, zbudować przedział ufności o rozpiętości co najwyżej 100 zł dla średniego stypendium pobieranego przez nich, jeżeli wiadomo, że odchylenie standardowe wielkości stypendium wynosi 180 zł. Jak zmieni się ta liczba, gdy zwiększymy współczynnik ufności?
szw1710

Wyznaczanie liczebności próby. Jaki model?

Post autor: szw1710 »

Zastosuj wzór na końce przedziału ufności. Liczebność próby \(\displaystyle{ n}\) będzie nieznana. Model ze znanym odchyleniem standardowym. Z danych zadania mamy, że \(\displaystyle{ \frac{2u_{\alpha}\cdot\sigma}{\sqrt{n}}\le 100}\). \(\displaystyle{ u_{\alpha}=u_{0.02}}}\) odczytasz sobie z tablic, \(\displaystyle{ \sigma=180}\).
ODPOWIEDZ