Rozklady i prawdopodobienstwo w przedzialach

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
gmickey92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 sty 2013, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 1 raz

Rozklady i prawdopodobienstwo w przedzialach

Post autor: gmickey92 »

Mam prosbe, nie wiem w jaki sposob obliczac prawdopodobienstwo dla przedzialow liczbowych w rozkladzie dwumianowym i poissona.

Przykladowe zadanie:
Z biezacej produkcji pobrano w sposób przypadkowy 5 sztuk towaru. Niech x oznacza liczbe sztuk wadliwych sposrod pobranych. Znalezc rozklad zmiennej losowej x jeśli wiadomo, ze wadliwosc rowna jest 1/10. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze x < 3; x >= 4; x >= 1 ale x <= 4.
Umiem obliczyc dystrybuante, rozklad (w tym przypadku) dwumianowy. Problem mam z druga czescia zadania, nie wiem jak obliczac te prawdopodobienstwa.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Rozklady i prawdopodobienstwo w przedzialach

Post autor: robertm19 »

Możesz przedstawić swój tok rozumowania, dlaczego wyszedł Ci dwumianowy?
gmickey92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 sty 2013, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 1 raz

Rozklady i prawdopodobienstwo w przedzialach

Post autor: gmickey92 »

Poniewaz mamy mala liczbe zdarzen. Natomiast Poisson'a stosujemy w sytuacjach z duza liczba mozliwych zdarzen.

Kod: Zaznacz cały

K	P(x)=K	f(x)
0	0,59049	0
1	0,32805	0,59049
2	0,0729	0,91854
3	0,0081	0,99144
4	0,00045	0,99954
5	0,00001	0,99999
	     1	
		
n	5	
p	0,1	
q	0,9	
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Rozklady i prawdopodobienstwo w przedzialach

Post autor: robertm19 »

Spróbuj schemat bernouliego.
gmickey92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 sty 2013, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 1 raz

Rozklady i prawdopodobienstwo w przedzialach

Post autor: gmickey92 »

Z zajec wiem tylko tyle, ze w excel'u robilo sie cos na zasadzie: 1 - P(x).

Ale dokladnie nie wiem, jak to stosowac.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Rozklady i prawdopodobienstwo w przedzialach

Post autor: robertm19 »

Nie wiem jak Ci to wytłumaczyć. Mogę tylko powiedzieć, że to będzie rozkład bernoulliego z \(\displaystyle{ p=\frac{1}{10}}\) i liczbą doświadczeń n=5. Schemat bernoulliego liczy właśnie prawdopodobieństwo liczby sukcesów w tych 5 próbach.-- 27 maja 2013, 11:59 --Aha sorry przecież bernoulli i dwumianowy to jest to samo
ODPOWIEDZ