1.Poziom istotności testu jest równy alfa., a istotność hipotezy zerowej jest równa P. Jaką nierówność spełniają alfa i P, gdy odrzucamy hipotezę zerową na poziomie istotności alfa?
2. Poziom istotności testu jest równy alfa., a istotność hipotezy zerowej jest równa P. Jaką nierówność spełniają alfa i P, gdy nie odrzucamy hipotezy zerowej na poziomie istotności alfa?
3. Z jakim błędem musimy się liczyć, gdy odrzucamy hipotezę zerowa na poziomie istotności testu alfa?
Błagam! Niedługo kolokwium a ja nie mam bladego pojęcia!
Poziom istotności testu, błąd hipotezy zerowej
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Poziom istotności testu, błąd hipotezy zerowej
1. \(\displaystyle{ P<\alpha}\)
2. \(\displaystyle{ P\ge\alpha}\)
3. Z błędem 1-go rodzaju (że odrzucimy hipotezę, gdy tak naprawdę jest ona prawdziwa)
2. \(\displaystyle{ P\ge\alpha}\)
3. Z błędem 1-go rodzaju (że odrzucimy hipotezę, gdy tak naprawdę jest ona prawdziwa)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 11 gru 2012, o 22:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
Poziom istotności testu, błąd hipotezy zerowej
Dziękuję! Mam jeszcze 3 pytanka:
1.Czym różni się dokładna wartość średnia zmiennej losowej od średniej arytmetycznej?
2.Co to jest test studenta porównania wartości średnich – równe wariancje?
3.Co to jest przedział istotności oszacowania odchylenia standardowego?
1.Czym różni się dokładna wartość średnia zmiennej losowej od średniej arytmetycznej?
2.Co to jest test studenta porównania wartości średnich – równe wariancje?
3.Co to jest przedział istotności oszacowania odchylenia standardowego?