Rozklad normalny, czy dobrze obliczam?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
pdi90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 sty 2013, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozklad normalny, czy dobrze obliczam?

Post autor: pdi90 »

Bardzo proszę o odpowiedź czy dobrze liczę zadania. Egzamin zbliża się wielkimi krokami, a ja nie marzę o niczym więcej jak po prostu o zaliczeniu na 3--. Napiszcie mi proszę, czy dobrze potrafię obliczyć zadanie tego typu:

Wielkość Krzewow w lesie jest zmienna o rozkladzie normalnym z wartoscia srednia 30 cm i odchyleniem standardowym s = 5,5 cm.
a) Jaki procent krzewow z tego lasu mierzy wiecej niz 40 cm?
b) Przypuscmy, ze chcemy odrzucic 12 proc. krzewów, które rosną najwolniej. Ponizej jakiej dlugosci krzew bedzie odrzucony?


srednia=30cm,..
s=5,5
x>40=?
\(\displaystyle{ z= \frac{ x- \chi}{ s} \\
z= \frac{ 40-30}{5,5}= 1,81818 \\
\\
A \ wiec \ P(Z>1,82)=1-0,96562 = 0,03438 = > \ Okolo \ 3,5 proc.}\)


b) Przypuscmy, ze chcemy odrzucic 12 proc najmniejszych drzewek. Poniżej jakiej wysokości drzewka będą odrzucane?

\(\displaystyle{ P(Z<a)=0,12 \\
P(Z<-1,17)=0,12\\
P(P<-1,17)=1-0,87900=0,12 = ok. 12% \\
(srednia x)- P(Z>a)*s=\\ \\
30-0.12*5.5=30-0.66=29.34 cm ? \\}\)


Osobie, która zechce mi pomóc będę naprawdę bardzo wdzięczny po wsze czasy. Ten egzamin to dla mnie być albo nie być, i nie mogę go zawalić.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, o 14:25 przez pdi90, łącznie zmieniany 3 razy.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Rozklad normalny, czy dobrze obliczam?

Post autor: robertm19 »

Nie rozumiem w ogóle tego podpunktu b, którego obliczyłeś.
\(\displaystyle{ P(Z<a)=0,12}\) i wyznaczyć a.
pdi90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 sty 2013, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozklad normalny, czy dobrze obliczam?

Post autor: pdi90 »

Przepraszam, ucięło mi trochę treść zadania. Chodzi o odrzucenie 33% najkrotszych drzew ktore wolno rosna, i odpowiedz ile bedzie wynosiła wysokość poniżej której będą one odrzucane.

A pierwsza część (tj. podpunkt a?) jest zrobiony prawidłowo?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Rozklad normalny, czy dobrze obliczam?

Post autor: robertm19 »

a) wygląda dobrze. Ale w b) to ile ma byc 12 % czy 33%?
pdi90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 sty 2013, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozklad normalny, czy dobrze obliczam?

Post autor: pdi90 »

robertm19 pisze:a) wygląda dobrze. Ale w b) to ile ma byc 12 % czy 33%?

12%. Już poprawiłem. Jeśli 12% to jest w porządku ?
ODPOWIEDZ