Witam! Piszę pracę magisterską i na podstawie swoich badań mam przeanalizować wyniki. Okazało się, że aby praca była bardziej wartościowa, powinnam policzyć jakiś test (?). I tutaj właśnie mam problem. Nie wiem jaki test wybrać dla moich badań. Wygląda to mniej więcej tak: mam dwie grupy, kontrolną (kobiety rodzące na leżąco) i badaną (kobiety rodzące w innych pozycjach). I mam takie dane jak: wiek, wykształcenie, czas porodu itp. I dla mnie jest wszystko jasne: mam np. napisane, że w grupie kontrolnej 15% kobiet ma wykształcenie podstawowe, 55% średnie, 30% wyższe, a w grupie badanej odpowiednie: 12%, 48%, 40% i widzę, że więcej kobiet z wykształceniem podstawowym rodzi w pozycji leżącej. Ale wymóg jest jasny: muszą być testy.
Stąd moje pytanie: jakich testów powinnam użyć? Czytałam o teście chi kwadrat, ale tam wymagana jest wartość oczekiwana do porównania wyników, a ja nie mam czegoś takiego. Z kolei w teście t Studenta wymagana jest średnia, a nie bardzo wiem, jakiej wartości średnią miałabym policzyć, bo chyba nie da się wyliczyś średniej z wykształcenia.
Mam nadzieję, że ma ktoś jakiś pomysł.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Który test wybrać?
Który test wybrać?
Zrobiłam coś takiego:
Najpierw postawiłam hipoteze zerową, że średnia wieku w obu grupach jest taka sama, a alternatywną, że w grupie badanej jest większa. Skorzystałam z testu t STudenta. I nie wiem czy dobrze to policzyłam.
Mam takie dane:
\(\displaystyle{ n_{1} = 160 ; n_{2} = 100}\)
\(\displaystyle{ srednia_{1} = 29.07 ; srednia_{2} = 28.17}\)
\(\displaystyle{ min _{1} = 19 ; min _{2} = 18}\)
\(\displaystyle{ max _{1} = 43 ; max _{2} = 41}\)
\(\displaystyle{ Odch.stand._{1} = 5.39 ; Odch.stand._{2} = 5.04}\)
\(\displaystyle{ s_{1} = 29.09 ; s_{2} = 25.43}\)
Teraz podstawiłam to co trzeba pod wzór:
\(\displaystyle{ T= \frac{srednia_{1} - srednia_{2}}{ S_{x_{1}-x_{2}} }}\)
gdzie \(\displaystyle{ S_{ x_{1}- x_{2} } = \sqrt{ \frac{(n_{1}-1) \cdot s_{1} ^{2} + (n_{2}-1) \cdot s_{2} ^{2}}{n_{1}+n_{2}-2} \cdot ( \frac{1}{n_{1}}+ \frac{1}{n_{2}} )}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ T=0.26}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 0.01}\)
a stopnie swobody nie wiem jak wyliczyć, wzięlam 14, tyle jest mniej więcej przedziałów między min a max wiekiem.
no i z tablic odczytałam wartość \(\displaystyle{ t = 2.977}\)
Czyli wychodzi, że \(\displaystyle{ T<t}\) czyli hipotezę zerową odrzucamy i przyjmujemy alternatywną.
Mógłby ktoś sprawdzić, czy to co zrobiłam jest okej?
Dodat tylko jeszcze, że jak wyliczam test kalkulatorem w necie, to wynik wychodzi 1.34.
Najpierw postawiłam hipoteze zerową, że średnia wieku w obu grupach jest taka sama, a alternatywną, że w grupie badanej jest większa. Skorzystałam z testu t STudenta. I nie wiem czy dobrze to policzyłam.
Mam takie dane:
\(\displaystyle{ n_{1} = 160 ; n_{2} = 100}\)
\(\displaystyle{ srednia_{1} = 29.07 ; srednia_{2} = 28.17}\)
\(\displaystyle{ min _{1} = 19 ; min _{2} = 18}\)
\(\displaystyle{ max _{1} = 43 ; max _{2} = 41}\)
\(\displaystyle{ Odch.stand._{1} = 5.39 ; Odch.stand._{2} = 5.04}\)
\(\displaystyle{ s_{1} = 29.09 ; s_{2} = 25.43}\)
Teraz podstawiłam to co trzeba pod wzór:
\(\displaystyle{ T= \frac{srednia_{1} - srednia_{2}}{ S_{x_{1}-x_{2}} }}\)
gdzie \(\displaystyle{ S_{ x_{1}- x_{2} } = \sqrt{ \frac{(n_{1}-1) \cdot s_{1} ^{2} + (n_{2}-1) \cdot s_{2} ^{2}}{n_{1}+n_{2}-2} \cdot ( \frac{1}{n_{1}}+ \frac{1}{n_{2}} )}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ T=0.26}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 0.01}\)
a stopnie swobody nie wiem jak wyliczyć, wzięlam 14, tyle jest mniej więcej przedziałów między min a max wiekiem.
no i z tablic odczytałam wartość \(\displaystyle{ t = 2.977}\)
Czyli wychodzi, że \(\displaystyle{ T<t}\) czyli hipotezę zerową odrzucamy i przyjmujemy alternatywną.
Mógłby ktoś sprawdzić, czy to co zrobiłam jest okej?
Dodat tylko jeszcze, że jak wyliczam test kalkulatorem w necie, to wynik wychodzi 1.34.