W fabryce produkuje się żarówki, których czas świecenia jest zmienna losową o rozkładzie normalnym z nieznaną średnią. Z każdej partii losuje się 9 - elementową próbę prostą. Partię przyjmuje się jeżeli średni czas świecenia w populacji różni się od rzeczywistej średniej w populacji o nie więcej niż 20 godzin. Z pewnej partii otrzymano odchylenie standardowe z próby 60 godzin.
Jakie jest prawdopodobieństwo, przyjęcia całej partii?
\(\displaystyle{ \mu:N(?;?)}\)
\(\displaystyle{ \overline{X}:N(?;60)}\)
Prawdopodobieństwo przyjęcia partii uwarunkowane jest różnicą średnich mniejszą niż 20 godzin. Jednak jak to zrobić? Mógłby ktoś poradzić ?
Rozkład statystyk z próby - nieznane średnie
- acmilan
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa-Praga
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 50 razy
Rozkład statystyk z próby - nieznane średnie
Zastosuj test dla średniej (w przypadku nieznanej wariancji).
Statystyka testowa jest postaci \(\displaystyle{ \frac{\overline{X}-\mu}{s}\sqrt{n}}\) i ma rozkład \(\displaystyle{ t_{n-1}}\)
Pozdrawiam
Statystyka testowa jest postaci \(\displaystyle{ \frac{\overline{X}-\mu}{s}\sqrt{n}}\) i ma rozkład \(\displaystyle{ t_{n-1}}\)
Pozdrawiam