Proszę o rozwiązanie albo chociaż pokierowanie jak policzyć te zadanie.
Na podstawie wieloletnich obserwacji ustalono, iż 2% produkcji maszyn włókienniczych pewnej fabryki jest wadliwych. Wiedząc, że roczna produkcja tej fabryki wynosi 40 sztuk, zdefiniuj zmienną losową określającą liczbę wadliwych maszyn i odpowiedz na następujące pytania: a) jakie jest prawdopodobieństwo, że w produkcji rocznej dokładnie 3 maszyny będą wadliwe? b) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że liczba wadliwych maszyn będzie wyższa niż 2 i niższa od 5? c) Jakiej średniej liczby braków można się spodziewać w produkcji rocznej? d) Ile wynosi wariancja i odchylenie standardowe liczby braków w rocznej produkcji fabryki?
Rozkład Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 24 kwie 2013, o 16:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rozkład Bernoulliego
Proponuję przybliżenie rozkładu Bernoulliego rozkładem Poissona z parametrem
\(\displaystyle{ \lambda=np =40\cdot0.02=0.8}\)
\(\displaystyle{ Pr(X = k) = \frac{0.8^{k}}{k!}e^{-0.8}.}\)
\(\displaystyle{ \lambda=np =40\cdot0.02=0.8}\)
\(\displaystyle{ Pr(X = k) = \frac{0.8^{k}}{k!}e^{-0.8}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 24 kwie 2013, o 16:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rozkład Bernoulliego
a)\(\displaystyle{ Pr(X=3)= \frac{(0.8)^{3}}{3!}e^{-0.8}= 0.038343}\) - tablica rozkładu Poissona, np.program komputerowy R, lub obliczenie ręczne.
b) \(\displaystyle{ Pr(2< X< 5) = Pr(X=3)+ Pr(X=4) = 0.038843 + 0.007669}\)
c)\(\displaystyle{ E(X) = \lambda = 0.8,}\)
d)\(\displaystyle{ D^{2}(X) = \lambda = 0.8, D(X) = \sqrt{0.8}.}\)
b) \(\displaystyle{ Pr(2< X< 5) = Pr(X=3)+ Pr(X=4) = 0.038843 + 0.007669}\)
c)\(\displaystyle{ E(X) = \lambda = 0.8,}\)
d)\(\displaystyle{ D^{2}(X) = \lambda = 0.8, D(X) = \sqrt{0.8}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 24 kwie 2013, o 16:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz