średnia ważona
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 sty 2010, o 22:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
średnia ważona
Dane są liczby: 4, 11, 15z odpowiadającymi im wagami: 0,4, 0,5; 0,1. Wykaż, że ich wariancja jest nieskończonym dziesiętnym ułamkiem okresowym. Jak zrobićto zadanko?
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 sty 2010, o 22:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
średnia ważona
No to mam a potem jak? Nie wiem co dalej. Mógłbyś rozpisać?-- 4 maja 2013, o 12:46 --Obliczyłam wyszło x = 8,6 i teraz co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
średnia ważona
potem trzeba ze wzoru na wariancję
\(\displaystyle{ s ^{2} = \sum_{i=1}^{3} (x _{i} -m)^{2} \cdot n_{i}}\)
gdzie \(\displaystyle{ m}\) to średnia ważona
a \(\displaystyle{ n _{i}}\) to wagi
\(\displaystyle{ s ^{2} = \sum_{i=1}^{3} (x _{i} -m)^{2} \cdot n_{i}}\)
gdzie \(\displaystyle{ m}\) to średnia ważona
a \(\displaystyle{ n _{i}}\) to wagi
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 sty 2010, o 22:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
średnia ważona
Rozpisuję to tak:
\(\displaystyle{ s = \frac{(4-8,6) ^{2} + (11-8,6) ^{2} + (15-8,6) ^{2} }{3}}\)
i nie wychodzi. Bardzo prosze o rozpisanie krok po kroku tego zadania
\(\displaystyle{ s = \frac{(4-8,6) ^{2} + (11-8,6) ^{2} + (15-8,6) ^{2} }{3}}\)
i nie wychodzi. Bardzo prosze o rozpisanie krok po kroku tego zadania
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 14:47 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
średnia ważona
Żeby uzyskać średnią ważoną? CHyba znasz różnicę między normalną średnią a ważoną, nie?