Hej! Mam poprawe zaliczenia i potrzebuje to rozgryść:
Obliczyc klasyczny wspołczynnik asymetrii wynagrodzenia w grupie kobiet oraz w grupie
mężczyzn. Ocenic sile i kierunek asymetrii oraz podac interpretacje wyznaczonych miar dla
obydwu grup osob.
Zrobiłem to tak:
Kobiety-współczynnik asymetrii 0,225158938 (=SKOŚNOŚĆ(A2:A193))
Mężczyźni-współczynnik asymetrii 0,706007092 (=SKOŚNOŚĆ(A194:A542))
Średnia kobiet: 2,383177083 (=ŚREDNIA(A2:A193))
Średnia mężczyzn: 2,312722063 (=ŚREDNIA(A194:A542))
Mediana Kobiet 2,32 (=MEDIANA(A2:A193))
Mediana Mężczyzn 2,15 (=MEDIANA(A194:A542))
Dominanta Kobiet 1,87 (=WYST.NAJCZĘŚCIEJ.TABL(A2:A193))
Dominanta Mężczyzn 1,86 (=WYST.NAJCZĘŚCIEJ.TABL(A194:A542))
Kierunek Asymetrii Kobiet 2,38>2,32>1,87 Prawostronna dodatnia Siła: Słaba
Kierunek Asymetrii Mężczyzn 2,31>2,15>1,86 Prawostronna dodatnia Siła: Słaba
Mam nadzieje, że to jest dobrze. Jeśli tak to nie wiem co napisać w interpretacji.
Czy mam tylko napisać, że dla obu grup, siła asymetrii jest Słaba, prawostronna.?
Pozdrawiam!