Rozkład hypergeometryczny, prawdopodobieństwa przedziałów

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
m_ichal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 lut 2013, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rozkład hypergeometryczny, prawdopodobieństwa przedziałów

Post autor: m_ichal »

Dobry wieczór, mam problem z podpunktem c) w takim zadaniu

Zad.2 W urnie jest 7 kul , 4 białe i 3 czarne. Losujemy 4 kule bez zwracania. Zmienną
losową jest liczba wylosowanych kul czarnych. Proszę:
a)zbudować rozkład prawdopodobieństwa , dystrybuantę (również graficznie),
b) wyznaczyć kwartyle, decyl pierwszy
c) wyznaczyć prawdopodobieństwa: \(\displaystyle{ P(-1<X \le 1)}\) ; \(\displaystyle{ P(0<X \le 2)}\) ; \(\displaystyle{ P(2 \le X<4)}\) ; \(\displaystyle{ P(3<X<7)}\)

I problem mam tutaj z samą koncepcją: jak mogę wyznaczyć prawdopodobieństwo np. z \(\displaystyle{ P(-1<X \le 1)}\), skoro nie mogę wylosować minus jednej kuli? I analogicznie z wylosowaniem 4 kul czarnych w \(\displaystyle{ P(2 \le X<4)}\) (bo są tylko 3 czarne) albo 7 czarnych kul w \(\displaystyle{ P(3<X<7)}\)...
miodzio1988

Rozkład hypergeometryczny, prawdopodobieństwa przedziałów

Post autor: miodzio1988 »

skoro nie mogę wylosować minus jednej kuli?
No to wtedy pstwo jest zero zdarzenia niemożliwego
m_ichal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 lut 2013, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rozkład hypergeometryczny, prawdopodobieństwa przedziałów

Post autor: m_ichal »

A co z ostatnim przedzialem? Mogę wylosowac 3 kule ale nie mogę 7...
ODPOWIEDZ