Rozklad Normalny - cos dla odwaznych!

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
coachx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2013, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: UK

Rozklad Normalny - cos dla odwaznych!

Post autor: coachx »

Witam serdecznie,

Nie chce za duzo sie tlumaczyc, ze pilne, ratujcie, itd.
Poprostu szukam osoby ktora jest zdolna i odwazna do rozwiazania ponizszego zadania.
Aha jedna jeszcze rzecz NIE MA nigdzie rozwiazania, przeszukalem cale forum!


Egzamin z marketingu składał się z 4 zadań, każde z nich oceniał inny wykładowca. Każdy z oceniających wykonał analizę statystyczną dla „swojego” zadania. Okazało się, że punktacja za każde z zadań miała rozkład normalny o parametrach:

Zadanie 1 N (12, 6)
Zadanie 2 N (14, 4)
Zadanie 3 N (20, 5)
Zadanie 4 N (16, 6)

a. Jaki był rozkład ocen z tego egzaminu?
b. Jeśli warunkiem zdania egzaminu było uzyskanie co najmniej 40 pkt, to jaka część studentów (w %) zdała egzamin?
c. Jaka część zdających uzyskała ocenę powyżej 60 pkt?
d. Jakie oceny uzyskało 12% najlepszych studentów?
e. Jakie oceny uzyskało 10% najsłabszych studentów?

Do odwaznych swiat nalezy

Dzieki z gory
miodzio1988

Rozklad Normalny - cos dla odwaznych!

Post autor: miodzio1988 »

Jaki bylby taki naturalny rozklad dla wszystkich zadan?
coachx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2013, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: UK

Rozklad Normalny - cos dla odwaznych!

Post autor: coachx »

Niestety nie mam bladego pojecia
miodzio1988

Rozklad Normalny - cos dla odwaznych!

Post autor: miodzio1988 »

Pomyśl, nie jest to trudne
coachx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2013, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: UK

Rozklad Normalny - cos dla odwaznych!

Post autor: coachx »

pewnie rozklad normalny nie pasuje tutaj, dalem to zadanie aby wlasnie ktos mi w tym pomogl. Wiec absolutnie tutaj sie poddaje, jako humanista wyciagam biala flage
miodzio1988

Rozklad Normalny - cos dla odwaznych!

Post autor: miodzio1988 »

Jezeli nie chcesz sam pomyslec troche to nie, nikt Ci gotowca nie da, wiec tyle w tym temacie
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozklad Normalny - cos dla odwaznych!

Post autor: janusz47 »

Suma czterech zmiennych losowych o rozkładach normalnych modelujących punktację ocen czterech wykładowców ma rozkład normalny
a)
\(\displaystyle{ N(12+14+20+16,\sqrt{6^{2}+4^{2}+5^{2}+6^{2}})=N(62, \sqrt{113})}\)
b)
\(\displaystyle{ Pr\left( X\geq 40\right) = Pr\left(\frac{X-62}{\sqrt{113}} \geq \frac{40-62}{\sqrt{113}}\right)=Pr\left(Z\geq -2.06\right) =1 - \phi(-2.06) =1-1 +\phi(2.06) = \phi(2.06)\approx 0.98.}\)
Egzamin zdało około 98% studentów
c)
\(\displaystyle{ Pr\left(X>60\right)= 1 - Pr\left(X\leq 60\right) =1 - Pr\left( Y\leq \frac{60-62}{\sqrt{113}}\right)=\phi(-0.188) = 1 - \phi(0.188)\approx 0.42}\)
Ocenę powyżej 60 punktów uzyskało około 42% studentów.
coachx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2013, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: UK

Rozklad Normalny - cos dla odwaznych!

Post autor: coachx »

Dzieki bardzo Janusz47 czy jest podobny wzor do punktow d) i e)?
ODPOWIEDZ