Przedziały ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Studentka_mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 3 razy

Przedziały ufności

Post autor: Studentka_mat »

Dwunastu tokarzy wykonuje takie same części. Ich średnie wydajności w szt./h wynoszą odpowiednio: 4,6; 6,1; 10,3; 9,8; 6,7; 12,3; 14,5; 8,7; 9,0; 7,3; 8,8; 11,2. Znaleźć 98%-ową realizację przedziału ufności
a) dla przeciętnej
b) dla wariancji
liczby sztuk wykonywanych w ciągu jednej godziny.

a) Wybrałam model 2: \(\displaystyle{ P(\overline x-t_{\alpha, n-1}\cdot \frac{S}{\sqrt{n-1}}<\mu<\overline x+t_{\alpha, n-1}\cdot \frac{S}{\sqrt{n-1}})=1-\alpha}\)
\(\displaystyle{ n=12\\
1-\alpha=0,98\\
\overline x=9,1083\\
S=2,6497\\
t_{\alpha,n-1}=t(1-\frac{\alpha}{2},n-1)=2,718\\
P(6,9369<\mu<11,2798)=0,98}\)


b) Wybrałam model 1: \(\displaystyle{ P(\frac{nS^2}{\chi_1 ^2}<\sigma^2<\frac{nS^2}{\chi_2 ^2})=1-\alpha}\)

Proszę o sprawdzenie poprawności moich obliczeń oraz podpowiedz w podpunkcie b skąd wyznaczyć \(\displaystyle{ \chi^2}\)
miodzio1988

Przedziały ufności

Post autor: miodzio1988 »

b) również z tablic
Studentka_mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 10 lis 2012, o 19:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 3 razy

Przedziały ufności

Post autor: Studentka_mat »

a z jakich tablic odczytać? Kwartyle \(\displaystyle{ \chi ^2(p,v)}\) rzędu p rozkładu \(\displaystyle{ \chi ^2}\) o v stopniach swobody?
ODPOWIEDZ