Most Browna jest Gaussowski o p.n. trajektoriach

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
eloyo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 kwie 2013, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ożarów Maz.

Most Browna jest Gaussowski o p.n. trajektoriach

Post autor: eloyo »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:

\(\displaystyle{ (X(t) : t \ge 0 )}\) - proces Wienera. Niech \(\displaystyle{ M = (M(t) : t \in [0:1] )}\) dany wzorem \(\displaystyle{ M(t) = X(t) - tX(1) , t \in [0:1]}\) ( M - most Browna z czasem t z przedziału [0])
Pokaż, że M jest procesem Gaussowskim o p.n. ciągłych trajektoriach.
Za wszelką pomoc, serdecznie dziękuję.

edit: poprawilem wzor na most browna bylo 'M(t) = X(t) - tX(t)'
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, o 12:34 przez eloyo, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Most Browna jest Gaussowski o p.n. trajektoriach

Post autor: miodzio1988 »

No to jaka jest definicja procesu Gaussowskiego ?
eloyo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 kwie 2013, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ożarów Maz.

Most Browna jest Gaussowski o p.n. trajektoriach

Post autor: eloyo »

hmm, zatem należy pokazać, że most Browna jest procesem Wienera, a jego wartość oczekiwana jest równa 0, a Cov(X(t),X(s)) = min(s,t) ??

edit:
wg tego że:
Proces \(\displaystyle{ (X(t))_{t \ge ­0}}\) jest procesem Wienera wtedy i tylko wtedy, gdy
jest procesem gaussowskim, o ciagłych trajektoriach p.n. takim, ze \(\displaystyle{ E(X(t)) = 0}\) oraz
\(\displaystyle{ Cov(X(t),X(s)) = min\{ t, s\}}\).
miodzio1988

Most Browna jest Gaussowski o p.n. trajektoriach

Post autor: miodzio1988 »

No jeśli taką miałeś definicje to tak. Ja trochę inną znam
eloyo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 8 kwie 2013, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ożarów Maz.

Most Browna jest Gaussowski o p.n. trajektoriach

Post autor: eloyo »

A można wiedzieć, jaką znasz??
miodzio1988

Most Browna jest Gaussowski o p.n. trajektoriach

Post autor: miodzio1988 »

ODPOWIEDZ