Badanie stopnia asymetrii

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
MWL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 23:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 1 raz

Badanie stopnia asymetrii

Post autor: MWL »

Witam wszystkich.

Mam takie zadanie ze statystyki opisowej:

Zbadać za pomocą odpowiedniego parametru stopień asymetrii płac w przedsiębiorstwie P, jeśli wiadomo, że: płaca środkowa wynosi 4000 zł, 25% najniższych płac jest zawartych w przedziale 1500 – 2500 zł, zaś 25% płac najwyższych przekracza 4500 zł.

I komletnie nie wiem jak się do niego zabrać.

Jedyne na co wpadłem to to że:
\(\displaystyle{ Q_{2} = 4000}\)

\(\displaystyle{ Q_{1} = <1500; 2500>}\)

Więc zakładam że Q1 wynosić będzie 2500.

\(\displaystyle{ Q_{3} = 4500}\)

Pomyślałem o wzorze:
\(\displaystyle{ A _{s} = \frac{Q _{3}-2*Q _{2}+Q _{1}}{2Q}}\)

Oczywiście obliczyłem Q które w moim przypadku wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{2000}{2} = 1000}\)

Teoretycznie licząc miary asymetrii ze wzoru wychodzi mi wynik 2,2 - ale jest on za duży (mógłbym wnioskować że jest to silna asymetria prawostronna, tyle że ten wynik podobno przyjmuje wartości [-1;1])
ODPOWIEDZ