sigma algebrę generowaną przez zmienną losową

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Aleksiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 paź 2012, o 11:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

sigma algebrę generowaną przez zmienną losową

Post autor: Aleksiu »

Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ \sigma}\)-algebrę generowaną przez zmienną losową
\(\displaystyle{ X(\omega)=\begin{cases} 1 &\text{dla } \omega \in [0,\frac{1}{2})\\0 &\text{dla } \omega \in [\frac{1}{2},1]\end{cases}}\), gdzie \(\displaystyle{ \omega \in \Omega=[0,1]}\)


Wiem ,że def. \(\displaystyle{ \sigma(X)=\{X^{-1}(A) , A\in B_R\}}\) - ale nie mam pomysłu jak to powiązać
Z góry dziękuję za pomoc.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

sigma algebrę generowaną przez zmienną losową

Post autor: matmatmm »

Jeśli zbiór wartości zmiennej losowej jest skończony (przeliczalny), to generujesz sigma-ciało przez przeciwobrazy tych wartości, czyli \(\displaystyle{ \sigma(X)=\sigma(X^{-1}(\{0\}),X^{-1}(\{1\}))}\)
ODPOWIEDZ