Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań ze statystyki.
Zad. 1 Przeciętny wskaźnik rentowności obrotu brutto podmiotów gospodarczych w sektorze publicznym wynosi 5%. Zakładając, że wskaźnik rentowności w tym sektorze ma rozkład normalny z odchyleniem standardowym 2%, obliczyć jakie jest prawdopodobieństwo, że
w wylosowanej firmie rentowność wynosi co najmniej 3%? A jakie, że będzie się kształtować pomiędzy 3,5 a 6%? Jakie jest prawdopodobieństwo, że w wylosowanej firmie rentowność wynosi co najwyżej 7,5%?
Zad. 2 Zakład zatrudnia 600 mężczyzn. Średni wiek mężczyzn wynosi 42 lata, a odchylenie standardowe 16,3 lat. Oblicz, ilu z nich w najbliższych trzech latach odejdzie na emeryturę (wiek emerytalny 65 lat). Zakłada się, że rozkład wieku mężczyzn jest normalny.
Najlepiej z objaśnieniem co i jak, ponieważ nie wiem jak się zabrać za to:( Z góry dziękuję
zadania statystyka prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
zadania statystyka prawdopodobieństwo
1)X- zmienna losowa określająca wskaźnik rentowności obrotu brutto podmiotów gospodarczych
\(\displaystyle{ P\left( X \ge 0,03\right) =}\)...-- 20 mar 2013, o 11:40 --standaryzujesz teraz
\(\displaystyle{ P\left( X \ge 0,03\right) =}\)...-- 20 mar 2013, o 11:40 --standaryzujesz teraz