Witam.
Mam problem z zadaniem ze statystyki z regresji i korelacji. Większość zrobiłam ale utknęłam w jednym punkcie i nie wiem jak iść dalej, bardzo proszę o pomoc. Chodzi jedynie o zasadę matematyczną, ja nie mogę sobie poradzić i pójść dalej.
Jeżeli mam \(\displaystyle{ \sum_}\)\(\displaystyle{ (xi - x)^{2}}\) = 18000 to ile wynosi \(\displaystyle{ \sum_}\)\(\displaystyle{ (xi - x)}\) ? mogę po prostu pierwiastek wyciągnąć czy inna jest tego zasada?
Jeżeli mam \(\displaystyle{ \sum_}\)\(\displaystyle{ (yi - y)^{2}}\) = 1280 to ile wynosi \(\displaystyle{ \sum_}\)\(\displaystyle{ (yi - y)}\) ?
Kiedy będę już miała te dwie sumy bez pierwiastków potrzebuję policzyć \(\displaystyle{ \sum_}\)\(\displaystyle{ (xi - x)}\)\(\displaystyle{ (yi - y)}\).
Proszę o odpowiedź jaka jest tego zasada. Będę wdzięczna za wskazówkę
regresja i korelacja
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 lis 2011, o 14:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
regresja i korelacja
No ale co to nam tutaj daje?szw1710 pisze:Zawsze mamy \(\displaystyle{ \sum(x_i-\bar{x})=0}\)
\(\displaystyle{ \sum\left( (x_i-\bar{x}) \cdot (y_i-\bar{y}) \right)\neq 0}\)
Tzn może być zero, ale na pewno nie musi.