Jak policzyć wariancję \(\displaystyle{ D^{2}(X)}\).
Przykładowe zadanie to:
Zmienna losowa X ma rozkład \(\displaystyle{ P(X=1)= \frac{1}{3}, P(X=2)= \frac{2}{3}}\)
Oblicz:
a) \(\displaystyle{ D ^{2} (X)}\)
Zadanie pewnie banalne, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Wariancja zmiennej losowej skokowej
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 9 razy
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
Wariancja zmiennej losowej skokowej
\(\displaystyle{ D^{2}(X)= \sum_{i=1}^{n}[x_{i}-E(X)]^{2} \cdot p_{i}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ E(X)= \sum_{i=1}^{n}x_{i}p_{i}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ E(X)= \sum_{i=1}^{n}x_{i}p_{i}}\)