Nasunęło mi się pytanie związane z wariancją. Nie wiem dokładnie jak się określa tą własność i wytłumaczę to na podstawie średniej. np.
\(\displaystyle{ E(X+Y)=E(X)+E(Y)}\) oraz \(\displaystyle{ E(X^2+2X)=E(X^2)+2 \cdot E(X)}\)
Te własności raczej wydaję się dość "naturalne"
Jak zachowuje się w takiej sytuacji wariancja?
\(\displaystyle{ V(X+Y)=V(X)+V(Y)}\) tak?
\(\displaystyle{ V(X-Y)=V(X)+V(Y)}\) wariancja się zwiększa i tak?
\(\displaystyle{ V(cX)=c \cdot V(X)}\) ?
\(\displaystyle{ V(X^2+X)=?}\)
Wiadomo dla stałej
\(\displaystyle{ V(c)=0}\) i czy to się przekłada np. na \(\displaystyle{ V(X^2+X+c)=V(X^2+X)+V(c)=V(X^2+X)+0=?}\)
Czy można nazwać to addytywnością wariancji, to ma jakąś nazwę?
Z góry dzięki za pomoc.
Dodawanie wariancji
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Dodawanie wariancji
Zachodzi \(\displaystyle{ Var(X+Y)=Var(X)+Var(Y)+2Cov(X,Y)}\), gdzie \(\displaystyle{ Cov(X,Y)=E(XY)-(EX)(EY)}\) oznacza kowariancję. Jeśli \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezależne to \(\displaystyle{ Cov(X,Y)=0}\).
Ponadto \(\displaystyle{ Var(aX)=a^{2}Var(X)}\).
Ponadto \(\displaystyle{ Var(aX)=a^{2}Var(X)}\).
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Dodawanie wariancji
Dzięki o to mi chodziło.
a da się powiedzieć coś o kowariancji \(\displaystyle{ Cov(X^2,X)}\) ? Żeby nie trzeba było tego rozpisywać jako
\(\displaystyle{ Cov(X^2,X)=E(X^2X)-(EX^2)(EX)}\)
a da się powiedzieć coś o kowariancji \(\displaystyle{ Cov(X^2,X)}\) ? Żeby nie trzeba było tego rozpisywać jako
\(\displaystyle{ Cov(X^2,X)=E(X^2X)-(EX^2)(EX)}\)