I znowu... proszę o pomoc.
Mam takie pytanie, do którego są podane dwie informacje:
\(\displaystyle{ \sum x^{2}=12429454
s^{2}=157332,2}\)
Próbuję policzyć średnią korzystając ze wzoru, ale z jakiegoś powodu wychodzi mi zły wynik...
\(\displaystyle{ s^{2}= \sum x^{2}=12429454 - s^{2}=157332,2}\)
Policzenie średniej znając odch.standardowe i sumę kwadratów
Policzenie średniej znając odch.standardowe i sumę kwadratów
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n}\sum x^2-(\bar{x})^2\\[2ex]
\bar{x}^2=\frac{1}{n}\sum x^2-s^2}\)
\bar{x}^2=\frac{1}{n}\sum x^2-s^2}\)