Witam po raz kolejny.
mam zadanie, w którym mam dwie dominanty tj. kilka przedziałów, spośród których dwa mają taką samą, największą liczebność.
Policzyłem obie dominanty
\(\displaystyle{ D_{1}=24,24}\)
\(\displaystyle{ D_{2}=29,13}\)
I teraz pytanie - którą mam zastosować przy obliczaniu wskaźnika asymetrii \(\displaystyle{ W_{as}=\overline{x}-D}\) ?? Średnia jest akurat taka (\(\displaystyle{ \overline{x}=27,9}\)), że otrzymam dwa różne znaki dla tych dominant...
Dwie dominanty - którą się posługiwać?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 24 lut 2013, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Dwie dominanty - którą się posługiwać?
bardzo dziękuję!
Zawartość tłuszczu w serach tylżyckich przedstawia tabela (dane umowne):
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|rc|c|c|c|c|c|c}
x_{i} & n_{i} \\ \hline
20 - 22 & 2 \\
22 - 26 & 16 \\
26 - 27 & 5 \\
27 - 29 & 15 \\
29 - 31 & 16 \\
31 - 33 & 2 \\ \hline
razem & 56 \\
\end{tabular}}\)
Czy rozkład jest jednomodalny?
Wyznacz i zinterpretuj: triadę miar tendencji centralnej, \(\displaystyle{ w_{as}, V_{as}}\), przedstaw wnioski syntetyczne. Czy w zbiorowości występują wzajemnie wykluczające się wskazania miar skośności? Co możemy powiedzieć o koncentracji? Na ilu odchyleniach standardowych leży populacja i czy jest to zgodne z twierdzeniem Czebyszewa?-- 1 mar 2013, o 23:16 --I korzystając z okazji... :-D
Czy rysując kumulatę dla jednej populacji, ale o nierównych przedziałach, muszę przechodzić na częstości skumulowane, czy mogę pozostać przy liczebnościach?
Zawartość tłuszczu w serach tylżyckich przedstawia tabela (dane umowne):
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|rc|c|c|c|c|c|c}
x_{i} & n_{i} \\ \hline
20 - 22 & 2 \\
22 - 26 & 16 \\
26 - 27 & 5 \\
27 - 29 & 15 \\
29 - 31 & 16 \\
31 - 33 & 2 \\ \hline
razem & 56 \\
\end{tabular}}\)
Czy rozkład jest jednomodalny?
Wyznacz i zinterpretuj: triadę miar tendencji centralnej, \(\displaystyle{ w_{as}, V_{as}}\), przedstaw wnioski syntetyczne. Czy w zbiorowości występują wzajemnie wykluczające się wskazania miar skośności? Co możemy powiedzieć o koncentracji? Na ilu odchyleniach standardowych leży populacja i czy jest to zgodne z twierdzeniem Czebyszewa?-- 1 mar 2013, o 23:16 --I korzystając z okazji... :-D
Czy rysując kumulatę dla jednej populacji, ale o nierównych przedziałach, muszę przechodzić na częstości skumulowane, czy mogę pozostać przy liczebnościach?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Dwie dominanty - którą się posługiwać?
Przedziały mają różną rozpiętość i dlatego wychodzą Ci dwie dominanty. Ja bym liczyła wskaźnik skośności oparty na kwantylach a nie na dominancie, ale jak każą liczyć to licz dla obu dominant. Ewentualnie zrobiłabym z tego inny szereg - przedział pierwszy o rozpiętości \(\displaystyle{ 6}\), przedział drugi o rozpiętości \(\displaystyle{ 1}\), przedział trzeci o rozpiętości \(\displaystyle{ 6}\). Wtedy dominanta jest jedna i wykres ma sens.