Przedział ufności i estymator punktowy dla E(X)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
IgorS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 maja 2010, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzesko
Podziękował: 5 razy

Przedział ufności i estymator punktowy dla E(X)

Post autor: IgorS »

Proszę o sprawdzenie rozwiązania.

Na poziomie ufności \(\displaystyle{ 0.9}\) wyznaczono na podstawie \(\displaystyle{ 17}\)-to elementowej próby przedział ufności dla wartości oczekiwanej: \(\displaystyle{ 7.644 < E \left( X \right) < 8.760}\) . Znajdź estymator punktowy dla wartości oczekiwanej i przedział ufności dla wartości oczekiwanej na poziomie ufności \(\displaystyle{ 0.98}\).

\(\displaystyle{ \begin{cases}
\overline{x} - \frac{1}{ \sqrt{17} } \cdot S \left( X \right) \cdot t \left( \frac{1 + 0.9}{2} \right) = 7.644
\\
\overline{x} + \frac{1}{ \sqrt{17} } \cdot S \left( X \right) \cdot t \left( \frac{1 + 0.9}{2} \right) = 8.760
\end{cases}}\)


\(\displaystyle{ t_1 \left( \frac{1 + 0.9}{2} \right) = t \left( 0.95 \right)}\) - odczytuje z tablic rozkładu T-Studenta

Teraz dodaje obydwa równania i otrzymuje:
\(\displaystyle{ 2\overline{x} = 7.644 + 8.760 / \cdot \frac{1}{2} \\
\overline{x} = 8.202}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases}
8.202 - \frac{1}{ \sqrt{17} } \cdot S \left( X \right) \cdot t \left( 0.95 \right) = 7.644
\\
8.202 + \frac{1}{ \sqrt{17} } \cdot S \left( X \right) \cdot t \left( 0.95 \right) = 8.760
\end{cases}}\)


Odejmuje te równania i otrzymuje:
\(\displaystyle{ -\frac{2}{ \sqrt{17} } \cdot S \left( X \right) \cdot t \left( 0.95 \right) = -1.116 / \cdot -\frac{1}{2} \\
\frac{1}{ \sqrt{17} } \cdot S \left( X \right) \cdot t \left( 0.95 \right) = 0.558}\)


Przekształcając wychodzi:
\(\displaystyle{ S \left( X \right) = \frac{0.558 \sqrt{17} }{t \left( 0.95 \right) }}\)

Szukanym estymatorem punktowym\(\displaystyle{ E \left( X \right)}\) jest nasze \(\displaystyle{ \overline{x} = 8.202}\)

Przechodzimy do poszukiwania przedziału ufności dla wartości oczekiwanej na poziomie ufności \(\displaystyle{ 0.98}\):

\(\displaystyle{ t_2 \left( \frac{1 + 0.98}{2} \right) = t \left( 0.99 \right)}\) - odczytuje z tablic rozkładu T-Studenta

\(\displaystyle{ T_L = 8.202 - \frac{1}{ \sqrt{17} } \cdot \frac{0.558 \sqrt{17} }{t \left( 0.95 \right) } \cdot t \left( 0.99 \right)}\)

\(\displaystyle{ T_P = 8.202 + \frac{1}{ \sqrt{17} } \cdot \frac{0.558 \sqrt{17} }{t \left( 0.95 \right) } \cdot t \left( 0.99 \right)}\)

Wobec czego naszym przedziałem ufności dla wartości oczekiwanej na poziomie ufności \(\displaystyle{ 0.98}\) jest:
\(\displaystyle{ T_L < E \left( X \right) < T_P}\)

Czy to jest poprawne rozwiązanie? Z góry dziękuje za sprawdzenie, bo troszkę po omacku to rozwiązuje.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, o 12:25 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
ODPOWIEDZ