rozkład Poissone i losowa liczba

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
opol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 17 lut 2011, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 2 razy

rozkład Poissone i losowa liczba

Post autor: opol »

Mam takie zadanie:
Wykazano, że liczba aut przejeżdżających przez skrzyżowanie w ciągu minuty podlega rozkładowi Poissone o średniej d=2.5. Napisz kod funkcji zwracającej liczbę losowa aut przejeżdżających przez to skrzyżowanie w ciągu minuty.

Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o gotowy kod funkcji bo ten sam sobie napisze.


Rozumiem, że do wykonania tego zadania potrzeby jest wzór:

\(\displaystyle{ f(k,\lambda) = \frac{{\lambda^k}*{e^{-\lambda}}}{k!}}\)

gdzie \(\displaystyle{ \lambda}\) to średnia 2.5.

Co powinienem wstawić za k do rozwiązania tego zadania i jak poprawnie rozwiązać to zadanie?
miodzio1988

rozkład Poissone i losowa liczba

Post autor: miodzio1988 »

liczbę losowa aut

czyli co dokładnie?
hasdan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 sty 2014, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

rozkład Poissone i losowa liczba

Post autor: hasdan »

Chciałbym odświeżyć temat. Mianowicie nasza lambda jest równa 2.5 (zgodnie z właściwością rozkładu poisonna, że lambda = średnia). Kod programu ma zwracać losową liczbę aut przejeżdżających przez to skrzyżowanie w ciągu minuty czyli K.

Według mnie powinno się to rozwiązać w ten sposób, że losujemy wartość prawdopodobieństwa P (od 0 do 1) i w ten sposób możemy obliczyć naszą losową liczbę aut.

f(k,lambda) = Prawdopodobieństwo (P)
lambda = 2.5
K - losowa liczba aut, której szukamy

Teraz mam takie pytanie, czy ktoś jest w stanie tak przekształcić ten wzór aby obliczyć szukaną wartość K?
ODPOWIEDZ