statystyka dostateczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
nyrewes85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 wrz 2006, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

statystyka dostateczna

Post autor: nyrewes85 »

Szukałem już we wszystkich książkach i nic nie znalazłem na ten temat, mam prośbę o pomoc:
mamy rozkład geometryczny z ogonem:
\(\displaystyle{ f_{\theta}(x)= \mathbb{P}_{\theta}(X=x)= \begin{cases} \frac{(1+ \theta)}{2} \ dla \ x=0 \\ \frac{(1- \theta)}{2^{x+1}} \ dla \ x=1,2,... \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \theta \in [0,1]}\)
wyznacz statystykę dostateczna
wyznacz statystyka minimalna-- 13 lutego 2013, 22:15 --Prośba o pomoc
nyrewes85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 wrz 2006, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

statystyka dostateczna

Post autor: nyrewes85 »

czy ktoś z Was może pomóc?
nyrewes85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 wrz 2006, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

statystyka dostateczna

Post autor: nyrewes85 »

Może uda się komuś?
miodzio1988

statystyka dostateczna

Post autor: miodzio1988 »

kryterium faktoryzacji
Awatar użytkownika
superes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 22 sty 2010, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

statystyka dostateczna

Post autor: superes »

ale w jaki sposób ?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

statystyka dostateczna

Post autor: robertm19 »

Z kryterium faktoryzacji wyszło mi \(\displaystyle{ T(X)=N_{0}}\), gdzie \(\displaystyle{ N_{0}}\) to liczba zer w próbce n-elementowej.
nyrewes85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 wrz 2006, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

statystyka dostateczna

Post autor: nyrewes85 »

Czymogę prosić o rozpisanie ?
Awatar użytkownika
superes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 22 sty 2010, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

statystyka dostateczna

Post autor: superes »

nie mam pojecia jak zastosowac kryterium faktoryzzacji, gdyż jest tam iloczyn, w jaki sposob mam przedstawic sume wzg miary jako iloczyn
ODPOWIEDZ