Wiadomo, ze wysokość drzew lasu brzozowego ma rozkład normalny o wariancji 0,1. Wyznaczyć liczbę drzew, jaka należy wylosować do badania, aby oszacować wartość przeciętną wysokości drzewa, przyjmując poziom ufności 0,95 i błąd oszacowania nie większy niż 0,05.
dane:
\(\displaystyle{ 1-\alpha= 0,95 \\
d = 0,05\\
n=?}\)
rozw:
\(\displaystyle{ n= \frac{z_ \alpha ^{2} }{4 \cdot d ^{2} } \\
\frac{0,95}{2} = 0,475 = 1,95 \\
n = \frac{1,95 ^{2} }{4 \cdot 0,05 ^{2} } = 380,25}\)
czy
\(\displaystyle{ n = \frac{1,95 ^{2} \cdot 0.1 }{0,05 ^{2} } = 152,1}\)
Która wersja rozwiązania jest prawidłowa?
estymacja przedziałowa
estymacja przedziałowa
Ostatnio zmieniony 5 lut 2013, o 14:04 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.