Proszę o sprawdzenie zadania:
Zmienna losowa X ma rozkład dwumianowy przy p=1/3 i n=5. Podać tabelę funkcji rozkładu prawdopodobieństwa, funkcję dystrybuanty oraz obliczyć podstawowe parametry.
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}\\
q=\frac{2}{3}\\
n=5 \\
\mathcal{E}(X)=N \cdot p=5 \cdot \frac{1}{3} = \frac{5}{3} \\
\mathcal{D}^2(X)=n \cdot p \cdot q= \frac{10}{9} \\
\mathcal{ D}(X)=1,054 \\
0 \text{ dla } x<0 \\
\frac{2}{3}\text{ dla }0 \le x<5 \\
1 \text{ dla } x \ge 5}\)
i Co mam dalej zrobić?
Rozkład dwumianowy
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
Rozkład dwumianowy
Ostatnio zmieniony 4 lut 2013, o 14:18 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozkład dwumianowy
Dystrybuantę masz źle policzoną. Należy najpierw policzyć:
\(\displaystyle{ P(X=i)}\) sam wzór na dystrybuantę możesz znaleźć tu 80165.htm .
\(\displaystyle{ P(X=i)}\) sam wzór na dystrybuantę możesz znaleźć tu 80165.htm .