Rozkład zmiennej losowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
artias007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lut 2013, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: artias007 »

Witam! Proszę o sprawdzenie czy poprawnie rozwiązałem zadanie:

"Prawdopodobieństwo tego że statystyczny student nie jest przygotowany do zajęć wynosi p=1/3. Prowadzący zajęcia wybiera losowo 4 osoby. Niech wartościami zmiennej losowej X będzie liczba osób nieprzygotowanych do zajęć spośród wybranych.
Podać rozkład tej zmiennej losowej, jej parametry i funkcje dystrybuanty. Obliczyć P(1<X<3)."

\(\displaystyle{ p=1/3=0,333\\
q=2/3=0,666\\
n=4\\
E(x)=4 \cdot \frac{1}{3} =1,333\\
D^2(x)=1,333 \cdot 0,666=0,888 \\
D(x)=0,942\\
k=1; P(x=1)= {4 \choose 1} \cdot 0,333 ^{1} \cdot 0,666 ^{3} =0,392 \\
k=2; P(x=2)= {4 \choose 2} \cdot 0,333 ^{2} \cdot 0,666 ^{2} =0,296 \\
k=3; P(x=3)= {4 \choose 3} \cdot 0,333 ^{3} \cdot 0,666 ^{1} =0,099\\
k=4; P(x=4)= {4 \choose 4} \cdot 0,333 ^{4} \cdot 0,666 ^{0} =0,12}\)
Ostatnio zmieniony 5 lut 2013, o 14:30 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: Kartezjusz »

Jeszcze dołóż sytuację,że wszyscy są przygotowani
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: yorgin »

Kartezjusz pisze:Jeszcze dołóż sytuację,że wszyscy są przygotowani
To jest wysoce abstrakcyjna sytuacja, która w świecie rzeczywistym zdarza się z zerowym prawdopodobieństwem
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: Kartezjusz »

W matematyce niestety nie zawsze:)
ODPOWIEDZ