Czy mógłby ktoś pomóc rozwiązać te zadania?
Zadanie 1
W dwóch miastach przeprowadzono ankietę, w których zapytano losowo o ulubione miejsca na wakacje
miejsca na wakacje:
1. góry
2. morze
3. jeziora
4. komputer
5. inne
Liczba osób: SZCZECIN
a. 35
b. 15
c. 25
d. 5
e. 10
Liczba osób: Kraków
a. 30
b. 50
c. 45
d. 10
e. 5
Wykorzystując wskaźnik struktury porównaj zbiorowość z punktu widzenia preferencji dotyczących miejsca na wakacje.
Zadanie 2
W dwóch regionach rolniczych przeprowadzono badanie mające na celu porównanie wielkości gospodarstw indywidualnych. Badanie wykazało, że powierzchnia wynosiła 6ha. Współczynnik zmienności liczony o odchylenie standardowe wynosi 0,3. Dla regionu II dane przedstawia tabelka. Porównać powierzchnię gospodarstw w obu regionach wykorzystując miary położenia i zmienności.
Wielkość gospodarstwa w ha
a) 2-4
b) 4-6
c) 6-8
d). 8-10
e). 10-12
Odsetek gospodarstw:
a. 10
b. 20
c. 25
d. 35
e. 10
Zadanie 3
W celu zbadania zależności miedzy wysokością obrotów (Y) w sklepach a liczbą zatrudnionych sprzedawców (X) wylosowano niezależnie 8 sklepów i uzyskano informacje:
Liczba sprzedawców :
a. 1
b. 2
c. 3
d. 3
e. 3
f. 5
g. 5
h. 6
Obroty ( w tys. zł):
a). 1
b). 2,5
c). 2
d). 5
e). 6,5
f). 8
g). 8
h). 9
a) wykorzystując współczynnik korelacji liniowej Pearsona zbadać siłę i kierunek zależności miedzy cechami Y i X
b) w jakim procencie obroty zależą od liczby sprzedawców?
Byłbym naprawdę wdzięczny za pomoc!!
Statystyka matematyczna-ankieta, badania
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Statystyka matematyczna-ankieta, badania
Notatki z wykładów/ćwiczeń wcięło? Przecież to elementarz jest. Zrobiłeś coś sam? Cokolwiek? Jakieś średnie, odchylenia ? Co mamy Ci wytłumaczyć, w czym pomóc oprócz rozwiązania zadań od a do zet?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 3 lut 2013, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Statystyka matematyczna-ankieta, badania
Rozwiązać chociaż jedno zadanie całe, albo dwa, bo tam są różne, objaśnić krótko i z resztą sobie poradzę...jak będę miał pytania ew. wątpliwości, to nie omieszkam spytać...akurat mnie na tych wykładach nie było, byłem chory:(-- 3 lut 2013, o 21:17 --Czy będziesz ktoś życzliwy i mi pomoże?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 cze 2015, o 20:48
- Płeć: Kobieta
Statystyka matematyczna-ankieta, badania
z zadaniem 2 sama mam problem torche inna treść bo:
W dwóch regionach rolniczych przeprowadzono badanie mające na celu porównanir wielkości gospodarstw indywidualnych. Badanie wykazało, iż w regionie I najliczniej występują gospodarstwa o powierzchni 5,5 ha, połowa gospodarstw miała powierzchnię mniejszą od 6ha, średnia powierzchnia gospodarstwa wynosiła 6 ha. Współczynnik zmienności liczony na podstawie odchylenia standardowego wyniósł 0,3. Dla regionu II opracowano następujący szereg liczbowy. (taki sam jak w zadaniu nr 2)
region I według mnie wynika z treści że x śr= 6,- w odpowiedziach w książce jest to 6,25 nie mam pojecia czemu ? D=5,5, Me=6, Vz=0,3 II region proste trzeba po prostu wyliczyc szereg rozdzielczy i te sprawy xsrednia=7,3, Me=7,6, D=8,57, aby Vz wyliczyc tzreba warancje mi wyszlo 5,31 odchylenie standardowe 2,30 Vz= 0,32 i As=-0,55
Proszę o pomoc jak w regionie pierwszym wyliczyć As jak nie mam podanego odchylenia standardowego ?
W dwóch regionach rolniczych przeprowadzono badanie mające na celu porównanir wielkości gospodarstw indywidualnych. Badanie wykazało, iż w regionie I najliczniej występują gospodarstwa o powierzchni 5,5 ha, połowa gospodarstw miała powierzchnię mniejszą od 6ha, średnia powierzchnia gospodarstwa wynosiła 6 ha. Współczynnik zmienności liczony na podstawie odchylenia standardowego wyniósł 0,3. Dla regionu II opracowano następujący szereg liczbowy. (taki sam jak w zadaniu nr 2)
region I według mnie wynika z treści że x śr= 6,- w odpowiedziach w książce jest to 6,25 nie mam pojecia czemu ? D=5,5, Me=6, Vz=0,3 II region proste trzeba po prostu wyliczyc szereg rozdzielczy i te sprawy xsrednia=7,3, Me=7,6, D=8,57, aby Vz wyliczyc tzreba warancje mi wyszlo 5,31 odchylenie standardowe 2,30 Vz= 0,32 i As=-0,55
Proszę o pomoc jak w regionie pierwszym wyliczyć As jak nie mam podanego odchylenia standardowego ?