> mam zadanie czy moze mi ktoś pomóc go rozwiazać?
> zmienna losowa x ma następ rozkład prawdopodobieństwa:
> xi -2 -1 0 2 3
> pi 0,1 0,2 0,3 0,2 0,2
> znalazłam wartość oczekiwaną EX=0,6
> warjancje która = 2,84
> mam wyznaczyć dystrybuantę i obliczyć prawdopodobieństwo że
> p (0 ≤x
DYSTRYBUANTA zmienna losowa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 mar 2007, o 12:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: osmolice
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
DYSTRYBUANTA zmienna losowa
dystrybuanta:
\(\displaystyle{ F(x)=P(Xft\{\begin{array}{l l } 0 & dla \ x qslant -2 \\ 0,1 & dla \ -2 < x qslant -1 \\ 0,1+0,2 & dla \ -1 < x qslant 0 \\ 0,1+0,2+0,3 & dla \ 0 < x qslant 2 \\ 0,1+0,2+0,3+0,2 & dla \ 2 < x \leqslant 3 \\ 0,1+0,2+0,3+0,2+0,2=1 & dla \ x >3 \end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ P(0 qslant X }\)
\(\displaystyle{ F(x)=P(Xft\{\begin{array}{l l } 0 & dla \ x qslant -2 \\ 0,1 & dla \ -2 < x qslant -1 \\ 0,1+0,2 & dla \ -1 < x qslant 0 \\ 0,1+0,2+0,3 & dla \ 0 < x qslant 2 \\ 0,1+0,2+0,3+0,2 & dla \ 2 < x \leqslant 3 \\ 0,1+0,2+0,3+0,2+0,2=1 & dla \ x >3 \end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ P(0 qslant X }\)