Wiem, że rozwiązanie jest wręcz banalne, jednak za moich czasów nie było statystki nawet w rozszerzonym programie matematyki. Były całki, były macierze a tego nie. Tym samym liczę na Waszą pomoc.
Zadanie.
30% populacji popiera obecny rząd. Wybrany został losowy sampelek stu ludzi.
a) Oblicz średnią i wariancję ludzi popierających rząd.
Dalsze już sobie obskoczę pod warunkiem, że poznam początek.
Generalnie średnia liczona na dwa sposoby daje ten sam wynik, pod warunkiem, że zakładam, iż dla tych co popierają rząd daję wartość 1, zaś 0 dla reszty. Mam na myśli:
1) 30 jednyek i 70 zer dzielonych na 100
2) 0.30 prawdopodbieństwo wystapienia 1, i 0,7 dla 0
Tym sposobem średnia wynosi 0.30, natomiast nie jestem pewien czy dobrze liczę wariancję:
\(\displaystyle{ \sigma^2 = (1-0.3)^{2} \cdot 0.3 + (0-0,3)^{2} \cdot 0,7 = 0,147 + 0,063 = 0,21}\)
Czy moje podejście jest właściwe? Znajduję tylko wzory dla tabelek wypełnionych danymi, zaś nie mam pojęcia jak podejść do zestawienia procentowego w ankiecie.-- 4 lut 2013, o 00:33 --Najs, jutro jadę na egzamin ;-/