przedział ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

przedział ufności

Post autor: pocahontas005 »

Witajcie, mam pytanie do takiego zadnka:

Masa ma rozkład:
Mając ilość masy, otrzymano w próbce następujące wyniki:

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{10} x _{i} =12}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{10} x _{i} ^{2} =14,436}\)

czyli:
\(\displaystyle{ s^2 = \frac{ \sum_{k=1}^{n} x_{i}^2}{n} -\left( \frac{\sum_{k=1}^{n} x_{i}}{n} \right)^2}\)
a. na tej podstawie zbudowac 95% przedział ufności dla średniej ilości masy
b. zweryfikowac hipotezę, że średnia ilośc masy wynosi 1,21


Ad. 1.
\(\displaystyle{ \overline{x}- \frac{t \cdot s}{ \sqrt{n-1} }<m<\overline{x}+ \frac{t \cdot s}{ \sqrt{n-1} }}\)

Prosze o pomoc, czy tak należy postępowac? \(\displaystyle{ \vec{x}}\) skąd trzeba wziac?
\(\displaystyle{ \overline{x}= \frac{12}{10}=1,2}\) ?

ad 2

Skorzystać z:

\(\displaystyle{ T= \frac{\overline{x}-m}{ s }\sqrt{n-1}}\)

?
Ostatnio zmieniony 1 lut 2013, o 00:02 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Średnią próbkową zapisujemy przez \overline, a liczymy tak jak napisałaś.
ODPOWIEDZ