weryfikacja hipotezy-zadanie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Pioterek2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 mar 2007, o 22:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 2 razy

weryfikacja hipotezy-zadanie

Post autor: Pioterek2 »

Wylosowano 300 pracowników pewnego zakładu, z których 54 oświadczyło, że chce zmienić swoje stanowisko na inne. Wśród 200 pracowników zaplecza technicznego 26 osób było niezadowolonych ze swego stanowiska. Zweryfikować hipotezę o jednakowym odsetku pracowników chcących zmienić swoje stanowiska w obu grupach pracowniczych (alfa=0,05)
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

weryfikacja hipotezy-zadanie

Post autor: abrasax »

Test dla dwóch wskaźników struktury (dwóch procentów)
\(\displaystyle{ p_1=\frac{m_1}{n_1}=\frac{54}{300}}\)
\(\displaystyle{ p_2=\frac{m_2}{n_2}=\frac{26}{200}}\)

Wryfikujemy hipotezę:
\(\displaystyle{ H_0: p_1=p_2}\)
\(\displaystyle{ H_1: p_1 p_2}\)
Korzystamy ze statystyki:
\(\displaystyle{ u=\frac{p_1-p_2}{\sqrt{\frac{\overline{p}\overline{q}}{n}}}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \overline{p}=\frac{m_1+m_2}{n_1+n_2}}\)
\(\displaystyle{ \overline{q}=1-\overline{p}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{n_1n_2}{n_1+n_2}}\)

Statystyka ma rozkład normalny standardowy N(0,1)

Zbiór krytyczny:
\(\displaystyle{ (-\infty, -u^*) \cup (u^*, )}\) - wartość odczytana z tablic rozkładu normalnego \(\displaystyle{ u^*}\):
\(\displaystyle{ \Phi(u^*)=1-\frac{\alpha}{2}{}\)
Jeśli u leży w zbiorze krytycznym - odrzucamy hipotezę \(\displaystyle{ H_0}\)
ODPOWIEDZ