Rozkład przejscie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
superes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 22 sty 2010, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Rozkład przejscie

Post autor: superes »

Podpowiedzcie mi proszę skąd takie rozwiązanie bądź gdzie szukać informacji:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} X_{i}\sim \left( \mu, \frac{\delta ^{2} }{n} \right)}\)
Mam obliczyć \(\displaystyle{ P \left( \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} X_{i}>k \right) =\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2013, o 19:03 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Rozkład przejscie

Post autor: acmilan »

Chyba czegoś nie napisałeś. Ta suma ma rozkład normalny? Jeśli tak, to z tablic rozkładu normalnego.
ODPOWIEDZ