test - ciąg zmiennych losowych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

test - ciąg zmiennych losowych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech dany bedzie ciąg \(\displaystyle{ X_j}\)..nieskoncz zmiennych los.o rozkładzie N(0,1)., dystrybuante tego rozkladu ozn \(\displaystyle{ \Phi}\) ... i niech okreslone bedzie :; wybierz zdanie prawdziwe
\(\displaystyle{ S=X_1X_2 +X_2X_3+......}\)

a) nie istnieje ciąg cn liczb t. ze \(\displaystyle{ \lim_{n\to } P(\frac{S_n}{c_n} q a) =\Phi (a) \}\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{n\to } P(\frac{S_n}{\sqrt{n}} q a) =\Phi (a) \}\)
c) \(\displaystyle{ \lim_{n\to } P(\frac{S_n}{n} q a) =\Phi (a) \}\)
d) \(\displaystyle{ \lim_{n\to } P(\frac{S_n}{\sqrt{2n}} q a) =\Phi (a) \}\)
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 08:40 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ