Witam wszystkich jestem studentem niestety nie matematyki a marketingu mam problem do rozwiązania i głównie chciałem prosić o pomoc w odesłaniu do konkretnej literatury ewentualnie wskazaniu drogi do rozwiązania problemu.
Zadanie.
muszę wyznaczyć funkcję wyznaczającą Y, mając zmienne x,z,k,l
gdzie:
Y - spalanie auta
X-masa pojazdu
z-pojemność silnika
k-szerokość opon
l-średni spadek terenu na którym porusza się auto
(wymyślony przykład)
coś w stylu:
Y= ax+by+kl+lz
Mam do dyspozycji program symulujący spalanie auta w zależności od tych parametrów (i jeszcze wielu innych ale ja chce się skupić na tych), w związku z czym mogę przygotować bazę danych spalania przy różnych konfiguracjach niezależnych x z k l.
Jednak jest to czasochłonne w związku z czym zależy mi aby wykonać minimalną liczbę pomiarów potrzebna do wyznaczenia funkcji (wykonanie 100 pomiarów trwa około 3 dni).
Mam do dyspozycji legalne oprogramowanie Statistica i Origin 7.5.
I tu moje pytanie jak rozwiązać ten problem czy konieczne jest wykonanie regresji wielorakiej lub jakoś inaczej w statistice się da ?? - jeśli tak czy mógłby ktoś mnie odesłać do jakichś poradników jak to zrobić w statistice bo jak do tej pory znalazłem tylko poradnik który wykonuje taka regresje ale jako funkcję liniową.
Dodam tylko że w chwili obecnej próbuję zrobić to w sposób następujący:
wyznaczam spalanie auta w zależności od X (z,k,l = const)
i w programie origin dopasowuje wykres funkcji do wyników, dzięki czemu uzyskuje zależność spalania od X w postaci funkcji:
y= P+(p1/1+exp(x-P2)/P3)
gdzie P1,2,3 są współczynnikami
następnie wykonuje badania spalania w zależności od X ale dla innej wartości parametrów k: k1, k2,k3 (ok 10 parametrów k) przez co uzyskuje 10 takich funkcji jak napisałem wyżej (dla każdego "k" inne) o zmiennej X i różnych parametrach P1,2,3,
i teraz dla każdego P wyznaczam kolejne funkcje w zależności od k wstawiając wynik do równania 1 uzyskują bardziej skomplikowaną funkcję.
i tak dalej chce to sprawdzić dla różnych parametrów l.
Pytanie czy mój tok postępowania nie jest błędny metodycznie ? czy zastosowanie regresji będzie bardziej poprawne lub może jest inna droga do rozwiązania mojego problemu ???
Proszę o pomoc
pozdrawiam Kamil-- 28 sty 2013, o 12:45 --odświerzam