Weryfikacja hipotezy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
frustek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 30 gru 2011, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica / Wrocław
Podziękował: 14 razy

Weryfikacja hipotezy

Post autor: frustek »

W celu zbadania rozkładu czasu (mierzonego w sekundach) między zgłoszeniami w pewnej centrali zaobserwowano N=80 zgłoszeń. Wszystkie obserwacje były w przedziale [0,6]. Utworzono szereg rozdzielczy grupując obserwacje w k=6 równych przedziałów, na jakie podzielono przedział [0,6]. Otrzymano liczby obserwacji w poszczególnych przedziałach 16 7 16 8 20 13. Na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha=-0,025\kappa+0,1}\) zweryfikować hipotezę, iż rozkład tego czasu jest jednostajny na [0,6]

A) \(\displaystyle{ P=8,9037*10^{-2}}\) , hipotezę odrzucamy
B) \(\displaystyle{ x^2= 19,1; x_{\alpha}=1,6354}\), nie odrzucamy hipotezy
C) \(\displaystyle{ P=8,9057*10^{-2}}\), nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy
D) \(\displaystyle{ x^2=9,55; x_{\alpha}=1,1455}\), hipoteza odrzucona
E) żadna z powyższych
ODPOWIEDZ