Estymacja metodą najwiekszej wiarogodnosci

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Estymacja metodą najwiekszej wiarogodnosci

Post autor: fon_nojman »

Chcemy znaleźć estymator największej wiarogodności dla rozkładu normalnego \(\displaystyle{ \mathcal{N}(\mu,\sigma^2), \mu, \sigma^2}\) to nieznane parametry.

Przypomnę definicję:
Jeżeli dla dowolnego \(\displaystyle{ x=(x_1,x_2,\ldots,x_n)\in \mathbb{R}^n}\) istnieje \(\displaystyle{ \hat{\theta}=(\hat{\mu},\hat{\sigma}^2)\in \mathbb{R} \times \mathbb{R}_+}\) takie, że
\(\displaystyle{ \forall_{\theta\in \mathbb{R} \times \mathbb{R}_+}L(\hat{\theta};x) \ge L(\theta;x),}\)
gdzie \(\displaystyle{ L}\) jest funkcją wiarogodności, to \(\displaystyle{ \hat{\theta}}\) nazywamy estymatorem największej wiarogodności.

Moje pytanie jest takie jeśli ustalimy \(\displaystyle{ x=(x_1,\ldots,x_n), x_1=x_2=\ldots=x_n}\) i przyjmiemy \(\displaystyle{ \mu=x_1}\) to otrzymamy, że
\(\displaystyle{ L(\mu,\sigma^2;x)=\frac{1}{(\sqrt{2\pi\sigma^2})^n}\to \infty}\) przy \(\displaystyle{ \sigma^2\to 0}\) co by znaczyło, że estymator największej wiarogodności nie istnieje a jednak istnieje, gdzie jest błąd w tym rozumowaniu?
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Estymacja metodą najwiekszej wiarogodnosci

Post autor: acmilan »

Hmm ciekawe. Właściwie to powinno wyjść że \(\displaystyle{ \sigma^2=0}\).
ODPOWIEDZ