Jak sie zabrac za to zadanie ? Mam kilka wartości, więc czy mam obliczyć dla nich odchylenie standardowe i wartośc średnią ? Prosze o jakieś wskazówki w miare możliwości i dzieki z goryFirma budowlana używa elementów konstrukcyjnych, których średnia wytrzymałość wynosi co najmniej
450MPa. Zbadano wytrzymałość kilku wylosowanych elementów oferowanych przez pewnego
producenta i otrzymano następujące dane: (455, 449, 482, 463, 439, 500, 475, 447, 504). Czy firma może
wykorzystać do konstrukcji elementy proponowane przez tego producenta? (Uwaga, wyznaczyć przedział
ufności przy założeniu, że rozkład zmiennej losowej w populacji jest normalny, przyjąć współczynnik
ufności np. 0,95)
Przedział ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
Przedział ufności
Witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Nie jestem pewny jak ja "ugryźć". Nie chce aby ktos mi je rozwiazal a jedynie naprowadzil mnie na rozwiazanie. Oto treść zadania:
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 27 maja 2008, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka :]
- Podziękował: 10 razy
Przedział ufności
\(\displaystyle{ n<30}\) wiec:
\(\displaystyle{ \overline{x}-u_{\alpha} \frac{\sigma}{\sqrt{n}}<m<\overline{x}+u_{\alpha}\frac{\sigma}{\sqrt{n}}}\)
?
Problem w tym, że nie wiem ktorego wzoru użyć, czy wzoru na przedział ufności dla wariancji czy dla średniej
\(\displaystyle{ \overline{x}-u_{\alpha} \frac{\sigma}{\sqrt{n}}<m<\overline{x}+u_{\alpha}\frac{\sigma}{\sqrt{n}}}\)
?
Problem w tym, że nie wiem ktorego wzoru użyć, czy wzoru na przedział ufności dla wariancji czy dla średniej