Problem ze zrozumieniem wzoru

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
sercinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 wrz 2011, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Problem ze zrozumieniem wzoru

Post autor: sercinho »

Współczynnik korelacji rang Kendalla dla rang niepowiązanych

\(\displaystyle{ r_{k} = \frac{2 \sum_{}^{} k_{i}}{ \frac{1}{2} n(n-1) }}\)

Nie mam pojęcia co to znaczy \(\displaystyle{ k_{i}}\), a nie mogę tego nigdzie znaleźć

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Problem ze zrozumieniem wzoru

Post autor: chris_f »

Może na przykładzie, bo to w zapisie jest całkowicie niezrozumiałe. Przeprowadzono obserwację ze względu na dwie cechy \(\displaystyle{ X,Y}\) i nadano im rangi. Otrzymano np. wyniki
\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccc}
rangi\ cechy\ X:&3&5&2&4&1\\
rangi\ cechy\ Y:&2&1&5&4&3\end{array}}\)

Próbkę porządkujemy ze względu na jedną z cech, np. \(\displaystyle{ X}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccc}
rangi\ cechy\ X:&1&2&3&4&5\\
rangi\ cechy\ Y:&3&5&2&4&1\end{array}}\)

Teraz dla każdej rangi cechy \(\displaystyle{ Y}\) tworzymy pary z rangami następującymi po niej. I tak dostaniemy
\(\displaystyle{ (3,5); (3,2), (3,4), (3,1)}\)
\(\displaystyle{ (5,2),(5,4),(5,1)}\)
\(\displaystyle{ (2,4),(2,1)}\)
\(\displaystyle{ (4,1)}\)
Jeżeli w parze poprzednik jest mniejszy niż następnik to parze przypisujemy notę +1, gdy poprzednik jest większy niż następnik to przypisujemy notę -1.
Teraz tworzymy sumę \(\displaystyle{ V}\) wszystkich not +1.
Współczynnik korelacji rang Kendalla wyraża się wzorem
\(\displaystyle{ r_K=\frac{2V}{\frac12n(n-1)}-1}\)
W naszym przykładzie noty wynoszą
\(\displaystyle{ +1,-1,+1,-1}\)
\(\displaystyle{ -1,-1,-1}\)
\(\displaystyle{ +1,-1}\)
\(\displaystyle{ -1}\)
a zatem \(\displaystyle{ V=3}\) i współczynnik korelacji
\(\displaystyle{ r_K=\frac{2\cdot3}{\frac12\cdot5\cdot4}-1=-0,4}\)

Można spotkać różne odmiany tego wzoru odmiany tego wzoru, np. sumuje się wszystkie noty i dzieli przez teoretyczna maksymalną liczbę not itp.
Można to znaleźć np. w Krysicki, Bartos, Dyczka,,, "Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka matematyczna w zadaniach" cz. II Statystyka matematyczna.
sercinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 wrz 2011, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Problem ze zrozumieniem wzoru

Post autor: sercinho »

Wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ