Proszę o pomoc przy takim zadaniu:
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej zanotował temperaturę w ciągu kolejnych dni kwietnia 2001r. w Warszawie:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c}
\text{Temperatura}& 0 &2& 6& 8& 13& 15& 17& 20& 23& 25& 27\\\hline
\text{Liczba dni}& 2 &3 &3& 4& 5& 6& 2& 2& 1& 1& 1
\end{array}}\)
1. Obliczyć odchylenie standardowe temperatury kolejnych dni w kwietniu.
2. Obliczyć odchylenie przeciętne kolejnych dni w kwietniu.
3. Obliczyć odchylenie ćwiartkowe kolejnych dni w kwietniu.
4. Wyznaczyć typowy obszar zmienności temperatury dziennej.
5. Jaki procent dni kwietnia miał nietypowe temperatury.
z odchyleniem standardowym jeszcze sobie poradze to z resztą mam ogromny problem. posiadam wzory ale kompletnie nie wiem jak ich użyć( na ćwiczeniach zrobiliśmy tylko 1. dlatego rozumiem to)
proszę aby ktoś wytłumaczył krok po kroku jak to zrobić
odchylenie standardowe,ćwiatrkowe,przeciętne;obszar zmiennoś
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 sty 2013, o 13:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
odchylenie standardowe,ćwiatrkowe,przeciętne;obszar zmiennoś
Ostatnio zmieniony 22 sty 2013, o 12:26 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
odchylenie standardowe,ćwiatrkowe,przeciętne;obszar zmiennoś
Podaj wzory i powiedz czego w tych wzorach nie rozumiesz
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 sty 2013, o 13:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
odchylenie standardowe,ćwiatrkowe,przeciętne;obszar zmiennoś
Oto wzory które posiadam(które dostaliśmy na zajęciach):
1. odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ s=\sqrt{ \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} \left( x _{i}-x _{sr} \right) ^{2} }}\)
2. odchylenie przecietne
\(\displaystyle{ d= \frac{1}{n} \cdot \sum_{i=1}^{n}\left|x _{i}-x _{sr} \right| n _{i}}\)
3. odchylenie ćwiartkowe
\(\displaystyle{ Q= \frac{\left( Q _{3}-Me \right)+\left( Me-Q _{1} \right) }{2}}\)
4. na obszar zmienności wzoru nie dostaliśmy jednak po długich poszukiwaniach znalazłam coś takiego:
\(\displaystyle{ x _{sr}- \partial <x _{sr}<x _{sr}+ \partial}\)
\(\displaystyle{ \partial =s}\)
5. za ten pkt kompletnie nie wiem jak się zabrać czy to sama mam wywnioskować czy w jakiś sposób obliczyć nie wiem, nie mam żadnych wzorów do tego
i ogólnie problem polega na tym, że nie wiem co podstawiać pod te wzory(nikt nam tego nie wytłumaczył nigdy, co jest czym) próbowałam sama jakoś do tego dojść ale niestety nic z tego nie wyszło, i stąd moja prośba o wytłumaczenie krok po kroku jak rozwiązać to zadanie
1. odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ s=\sqrt{ \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} \left( x _{i}-x _{sr} \right) ^{2} }}\)
2. odchylenie przecietne
\(\displaystyle{ d= \frac{1}{n} \cdot \sum_{i=1}^{n}\left|x _{i}-x _{sr} \right| n _{i}}\)
3. odchylenie ćwiartkowe
\(\displaystyle{ Q= \frac{\left( Q _{3}-Me \right)+\left( Me-Q _{1} \right) }{2}}\)
4. na obszar zmienności wzoru nie dostaliśmy jednak po długich poszukiwaniach znalazłam coś takiego:
\(\displaystyle{ x _{sr}- \partial <x _{sr}<x _{sr}+ \partial}\)
\(\displaystyle{ \partial =s}\)
5. za ten pkt kompletnie nie wiem jak się zabrać czy to sama mam wywnioskować czy w jakiś sposób obliczyć nie wiem, nie mam żadnych wzorów do tego
i ogólnie problem polega na tym, że nie wiem co podstawiać pod te wzory(nikt nam tego nie wytłumaczył nigdy, co jest czym) próbowałam sama jakoś do tego dojść ale niestety nic z tego nie wyszło, i stąd moja prośba o wytłumaczenie krok po kroku jak rozwiązać to zadanie