Model regresji liniowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Drzewo18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 3 razy

Model regresji liniowej

Post autor: Drzewo18 »

W modelu regresji liniowej \(\displaystyle{ y_i=\alpha+\beta x_i+u_i}\), gdzie \(\displaystyle{ u_i\sim N(0,\sigma^2)}\) przyjęto następujący estymator parametru \(\displaystyle{ \beta}\): \(\displaystyle{ \beta^{\wedge}=\frac{\sum_{i=1}^{10}x_iy_i}{\sum_{i=1}^{10}x_i^2}}\). Wiedząc, że jest to estymator nieobciążony oraz że \(\displaystyle{ \alpha^{\wedge}=5}\), wyznacz \(\displaystyle{ \overline{y}}\).
ODPOWIEDZ