Obliczenie wsp. korelacji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Woniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 lis 2008, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczenie wsp. korelacji

Post autor: Woniak »

Witam, mam pewne zadanie i wps. korelacji wyszedł mi \(\displaystyle{ ~(-1,3)}\) czyli zbyt mały.

\(\displaystyle{ \rho = \frac{EXY - EX EY}{ \sqrt{D^2X D^2Y} }}\)

\(\displaystyle{ EX = \int\limits_{- \infty }^{ \infty } f_x(x) \cdot x dx}\) , gdzie
\(\displaystyle{ f_x(x) = \int\limits_{- \infty }^{ \infty } f(x, y) dy}\)

\(\displaystyle{ EY}\) analogicznie.

\(\displaystyle{ EXY = \iint\limits_{- \infty }^{ \infty } f(x,y) \cdot x \cdot y dxdy}\)

Mamy licznik, teraz mianownik:

\(\displaystyle{ D^2X = \int\limits_{- \infty }^{ \infty } f_x(x) \cdot (x-EX)^2dx}\)

Analogicznie \(\displaystyle{ D^2Y}\)

Czy te wzory są dobre?
ODPOWIEDZ