Na świadectwie Oli znalazło się 12 ocen, przy czym każda ocena to 3ka lub 4ka. Ile 4ek otrzymała na koniec roku szkolnego Ola, jeżeli wariancja jej ocen wynosi 3/16?
Mam problem z takim oto zadaniem. nie wiem jak wykorzystać tą wariancję. Prosiłbym o w miarę prosty sposób rozwiązania, ewentualnie o rozwiązanie krok po kroku. dziękuje i pozdrawiam
świadectwo
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
świadectwo
x trójek
12-x czórek
Średnia:
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{3x+4(12-x)}{12}=4-\frac{1}{12}x}\)
Wariancja:
\(\displaystyle{ s^{2}=\frac{1}{12}\cdot\{{x[3-(4-\frac{1}{12}x)]^{2}+(12-x)[4-(4-\frac{1}{12}x)]^{2}}\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{16}=\frac{1}{12}\cdot\{{x[3-(4-\frac{1}{12}x)]^{2}+(12-x)[4-(4-\frac{1}{12}x)]^{2}}\}}\)
\(\displaystyle{ x=3 x=9}\)
12-x czórek
Średnia:
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{3x+4(12-x)}{12}=4-\frac{1}{12}x}\)
Wariancja:
\(\displaystyle{ s^{2}=\frac{1}{12}\cdot\{{x[3-(4-\frac{1}{12}x)]^{2}+(12-x)[4-(4-\frac{1}{12}x)]^{2}}\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{16}=\frac{1}{12}\cdot\{{x[3-(4-\frac{1}{12}x)]^{2}+(12-x)[4-(4-\frac{1}{12}x)]^{2}}\}}\)
\(\displaystyle{ x=3 x=9}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2007, o 17:45 przez ariadna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
świadectwo
arczi, mogłbys mi pomóc z zadaniem na obliczenie płatności rachunku za energię elektryczną ?? czasookres 99 dni - 3 osoby płacą za 99 dni ale w międzyczasie miszkala jedna osoba przez 38 dni - jak obliczyc ile ma zaplacic każda z nich ?? chodiz o to, ze srednia zużycia przez 38 dni jest większa niż przez pozostały okres 61 dni... z góry dziękuje za pomoc