Badano zawartość pewnej substancji szkodliwej w \(\displaystyle{ 10}\) próbkach smażonych ryb. Średnia zawartość tej substancji wynosi \(\displaystyle{ 0,367 mg dm^3}\), a odchylenie standardowe pomiarów \(\displaystyle{ 0,018 mg dm^3}\).
Czy przekroczone zostało dopuszczalne stężenie tej substancji równe \(\displaystyle{ 0,350}\).
moje \(\displaystyle{ n=10}\)
średnia \(\displaystyle{ = 0,367}\)
odchylenie pomiarów \(\displaystyle{ = 0,018}\)
zaś wartość \(\displaystyle{ 0,350}\) to wartość oczekiwana ? bo nie bardzo to rozumiem, nie wiem jak ugryźć to zadanie i z jakiej metody i wzorów skorzystać ;x
wartość oczekiwana
- tymbarkoholiczka
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 gru 2012, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
wartość oczekiwana
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, o 18:19 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- tymbarkoholiczka
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 gru 2012, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
wartość oczekiwana
Do tego wykorzystałabym hipotezę parametryczna a dokładniej porównywanie średniej z wartością odniesienia czyli 0,350 tylko nie wiem czy idę w dobry kierunku bo muszę obliczyć funkcję testową tylko którą ? Eh...czuje że nieźle sobie namieszałam ;x
- tymbarkoholiczka
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 gru 2012, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ H0: \mu_o = \mu \\
H1: \mu_0 \neq \mu}\)
i wtedy musiałabym skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ t= \frac{ \mbox{średnia}-\mu_o}{ \frac{\partial}{ \sqrt{n-1} } }}\)
H1: \mu_0 \neq \mu}\)
i wtedy musiałabym skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ t= \frac{ \mbox{średnia}-\mu_o}{ \frac{\partial}{ \sqrt{n-1} } }}\)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, o 18:17 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Bardzo nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Bardzo nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .