Funkcja gęstości, dystrybuanta

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Funkcja gęstości, dystrybuanta

Post autor: D-Mic »

Funkcja gęstości dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
0 \ \text{ dla } x<1\\
0,5x-0,5 \text{ dla } 1 \le x \le 2\\
2x-3,5 \text{ dla } 2 \le x \le 2,5\\
-4,5x+12,75 \text{ dla } 2,5 \le x \le \frac{17}{6}\\
0 \text{ dla }x>\frac{17}{6} \\
\end{cases}}\)


Wyznacz: dystrybuantę, wartość oczekiwaną oraz prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(X < 2,25)}\)


prosze o pomoc w ruszeniu podanego zadania. Czy szukanym p-stywem będzie P(2,25)??
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 22:28 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Funkcja gęstości, dystrybuanta

Post autor: Rogal »

A jaka jest definicja dystrybuanty?
ODPOWIEDZ