Twierdzenia graniczne. Rozkład określony gęstością.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ginga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 28 lis 2009, o 21:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeczpospolita Polska
Pomógł: 2 razy

Twierdzenia graniczne. Rozkład określony gęstością.

Post autor: ginga »

Ciąg \(\displaystyle{ \left( X _{n} \right)}\) jest ciągiem niezależnych zmiennych losowych o jednakowym rozkładzie określonym gęstością:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \left| x\right| \Rightarrow x \in (-1,1) \\ 0 \Rightarrow x \in (- \infty ,-1> \cup <1, \infty ) \end{cases}}\)

a) Oblicz pstwo, że \(\displaystyle{ P(-1<Y<2)}\), gdzie \(\displaystyle{ Y= \sum_{i=1}^{150} X_{k}}\)

b) Olicz pstwo, że \(\displaystyle{ P(\left| Y\right| < 0,1)}\), gdzie \(\displaystyle{ Y= \frac{1}{150} \sum_{i=1}^{150} X_{k}}\)

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.-- 9 gru 2012, o 19:18 --Mam jeszcze jedno zadanko.

Rzucamy 100 razy kością do gry. Znajdź pstwo, że suma wyrzuconych oczek będzie:
a) większa od 380
b) mniejsza od 400
c) zawarta w przedziale <320;390>.

Tutaj chodzi mi przede wszystkim o sam początek. Jak wyliczyć wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe?
ODPOWIEDZ