Przedział ufności dla wartości średniej - pytanie
Przedział ufności dla wartości średniej - pytanie
Witam serdecznie,
Moje zadanie to:
Trwałość nowego materiału konstrukcyjnego może być opisana rozkładem normalnym o parametrach N(m,1). Dokonano pomiaru trwałości pięciu losowo wybranych probek materiału. Wyniki były natępujące:
y=[20,4 19,6 22,1 20,7 21,1]
Zakładając poziom ufności równy 0,5 wyznaczyć przedział ufności dla war. średniej.
Po zastosowaniu się do wskazówek znalezionych na forum(39312.htm) rozwiązałem to zadanie.
przedział to 20,55 - 21,0071.
Nie jestem pewien czy dobrze przyjąłem wartość \(\displaystyle{ u( \alpha )}\)odczytaną z tablic.
Ja przyjąłem wartość dla 0,507978 - wynikło to z podstawienia do wzoru\(\displaystyle{ \Phi(u_{\alpha})=1-\frac{\alpha}{2}}\) z przyjęciem \(\displaystyle{ \alpha =0,95.}\)
Czy takie rozwiązanie jest dobre ?
Dziękuję serdecznie
pozdrawiam !
Moje zadanie to:
Trwałość nowego materiału konstrukcyjnego może być opisana rozkładem normalnym o parametrach N(m,1). Dokonano pomiaru trwałości pięciu losowo wybranych probek materiału. Wyniki były natępujące:
y=[20,4 19,6 22,1 20,7 21,1]
Zakładając poziom ufności równy 0,5 wyznaczyć przedział ufności dla war. średniej.
Po zastosowaniu się do wskazówek znalezionych na forum(39312.htm) rozwiązałem to zadanie.
przedział to 20,55 - 21,0071.
Nie jestem pewien czy dobrze przyjąłem wartość \(\displaystyle{ u( \alpha )}\)odczytaną z tablic.
Ja przyjąłem wartość dla 0,507978 - wynikło to z podstawienia do wzoru\(\displaystyle{ \Phi(u_{\alpha})=1-\frac{\alpha}{2}}\) z przyjęciem \(\displaystyle{ \alpha =0,95.}\)
Czy takie rozwiązanie jest dobre ?
Dziękuję serdecznie
pozdrawiam !
Przedział ufności dla wartości średniej - pytanie
\(\displaystyle{ \alpha=0.05}\) gdyż poziom ufności to \(\displaystyle{ 1-\alpha=0.95}\).
Oto kod programu R wraz z wynikiem (z konsoli)
Oto kod programu R wraz z wynikiem (z konsoli)
Kod: Zaznacz cały
> x=c(20.4,19.6,22.1,20.7,21.1)
+ n=length(x)
+ alfa=0.05
+ kw=qnorm(1-alfa/2)
+ m=mean(x)
+ s=1
+ c(m-kw*s/sqrt(n),m+kw*s/sqrt(n))
[1] 19.90348 21.65652
Przedział ufności dla wartości średniej - pytanie
Dziękuje bardzo -- 26 lis 2012, o 15:05 --Nie chcę zakładać nowego tematu.
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie wyznaczeniua przedzialu ufności dla odchylenia standardowego.
Postępuję zgodnie z instrukcją zawartą tutaj: 39346.htm. Mam wyznaczyć 90% przedział ufności dla odch. stand. i utykam w martwym punkcie. Mam problem z wyznaczeniem wartości C1 i C2. Czy ktoś mógłby udzielić mi wzkazówki jak to zrobić, ponieważ podany tam opis nie przemawia do mnie.
Dziękuje bardzo
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie wyznaczeniua przedzialu ufności dla odchylenia standardowego.
Postępuję zgodnie z instrukcją zawartą tutaj: 39346.htm. Mam wyznaczyć 90% przedział ufności dla odch. stand. i utykam w martwym punkcie. Mam problem z wyznaczeniem wartości C1 i C2. Czy ktoś mógłby udzielić mi wzkazówki jak to zrobić, ponieważ podany tam opis nie przemawia do mnie.
Dziękuje bardzo
Przedział ufności dla wartości średniej - pytanie
Oto przykładowe zadanie z mojego skryptu. Oczywiście w R.
Kod: Zaznacz cały
# ------------------------------------------------------------------------
# PRZYKŁAD 4
# ------------------------------------------------------------------------
#
# Zmierzono wymiary 6 losowo wybranych detali w mm otrzymując dane:
# 6.3, 5.9, 6.2, 5.8, 5.7, 6.1. Zakładamy, że rozkład wymiarów ogółu
# wyprodukowanych detali jest normalny. Na poziomie ufności 90% wyznaczyć
# przedział ufności dla odchylenia standardowego ogółu wyprodukowanych
# detali.
# ------------------------------------------------------------------------
#
# Przygotowanie danych
wymiary=c(6.3,5.9,6.2,5.8,5.7,6.1)
s=sd(wymiary)
n=length(wymiary)
#
# Poziom ufności
poziom=0.9
alfa=1-poziom
#
# Kwantyle rozkładu chi-kwadrat
poczatek=qchisq(1-alfa/2,n-1)
koniec=qchisq(alfa/2,n-1)
#
# Przedział ufności
data.frame(row.names="Przedział ufności",Początek=sqrt(n*s^2/poczatek),Koniec=sqrt(n*s^2/koniec))
Przedział ufności dla wartości średniej - pytanie
chodzi mi o takie obliczenia na kartce, w R też obliczałam i mi wyniki wyszły 0,1742 i 0,5416.
A jak to przenieść na kartkę?
Z góry dziękuję
A jak to przenieść na kartkę?
Z góry dziękuję