Rozkład normalny, prawdopodobieństwo

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
qwerty200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2012, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozkład normalny, prawdopodobieństwo

Post autor: qwerty200 »

Zadanie 1.
Tygodniowa wartość sprzedaży w salonie elektronicznym daje się opisać za pomocą rozkładu normalnego ze średnią mi = 30 oraz standardowym odchyleniem 2 (jednostki to tysiące złotych).
a) Jakie jest prawdopodobieństwo że roczna sprzedaż przekroczy milion sześćset tysięcy złotych ?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo że kwartalna sprzedaż przekroczy czterysta tysięcy złotych ?
c) Czy do rozwiązania punktu a konieczne było założenie o normalności rozkładu sprzedaży ? A do zadania b ?

Zadanie 2
W czasie wakacji student informatyki PK pracował w kasynie w Las Vegas przy obsłudze „jednorękiego bandyty”. Przez wiele godzin i dni pracy doszedł do wniosku iż prawdopodobieństwo wygrania 20 dolarów przy wrzuceniu „quartera” (25 centów) wynosi p = 10%.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy 100 grach na tej maszynie wygrana wyniesie nie mniej niż 160 dolarów ?
b) Załóżmy, że pan John Smith zagrał na tej maszynie 36 razy i wygrał 100 dolarów. Co można powiedzieć o wniosku studenta informatyki PK ?


Czy jest ktoś w stanie rozwiązać któreś z powyższych zadań ?
miodzio1988

Rozkład normalny, prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

Pewnie. Jakie się problemy pojawiają? Matematycznie zapisz co trzeba policzyc
wahuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 lis 2012, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Rozkład normalny, prawdopodobieństwo

Post autor: wahuu »

Również proszę o pomoc, nie wiem jak się za to zabrać.
miodzio1988

Rozkład normalny, prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

Napisałem. jakie pstwo należy policzyć? Zapisz to Za pomocą pewnej zmiennej losowej
acnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 lis 2012, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rozkład normalny, prawdopodobieństwo

Post autor: acnt »

Czy należy w pierwszym zadaniu policzyć pstwo za pomocą centralnego tw. granicznego (tylko, że bez 1/52)?

Może ktoś podpowiedzieć z jakim rozkładem mamy do czynienia w drugim zadaniu?
qwerty200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2012, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozkład normalny, prawdopodobieństwo

Post autor: qwerty200 »

Zadanie 1.
Tygodniowa wartość sprzedaży w salonie elektronicznym daje się opisać za pomocą rozkładu normalnego ze średnią mi = 30 oraz standardowym odchyleniem 2 (jednostki to tysiące złotych).
a) Jakie jest prawdopodobieństwo że roczna sprzedaż przekroczy milion sześćset tysięcy złotych ?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo że kwartalna sprzedaż przekroczy czterysta tysięcy złotych ?

Czy w tym zadaniu podpunkt a i b będą miały takie samo prawdopodobieństwo??
ODPOWIEDZ