Rozkład nomilnalny. Podzial ufnosci.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
SuperMonia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 7 cze 2011, o 22:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

Rozkład nomilnalny. Podzial ufnosci.

Post autor: SuperMonia »

Dla wybranych długości fal obliczono wartość pewnego współczynnika, który potencjalnie mógł różnicować białka. Dla kazeiny beta oraz kazeiny kappa otrzymano wartości średnie i odchylenie standardowe równe odpowiednio
0,186 plus minus 0,087
(n=13) oraz
0,295 plus minus 0,037 (n=19)
Stosując test t (poziom istotności=0,05) wykaż, że opracowany współczynnik rzeczywiscie różnicuj kazeiny beta i kappa.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozkład nomilnalny. Podzial ufnosci.

Post autor: mmoonniiaa »

W czym masz problem w tym zadaniu? Masz tutaj do czynienia z dwiema średnimi, musisz postawić odpowiednie hipotezy. Znasz wzór na statystykę testową \(\displaystyle{ t}\)? Jej wartość trzeba porównać z wartością krytyczną z rozkładu t-Studenta. Liczbę stopni swobody obliczysz z odpowiedniego wzoru.
ODPOWIEDZ